Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Unicef: Miljardi lasta äärimmäisessä vaarassa ilmastokriisin vuoksi, Vesilintujen ja karhujen metsästyskausi alkaa tänään

Unicef: Miljardi lasta äärimmäisessä vaarassa ilmastokriisin vuoksi

YK:n lastenjärjestö Unicefin tekemän tutkimuksen mukaan miljardi lasta on äärimmäisessä vaarassa ilmastokriisin vuoksi. Tämä tarkoittaa lähes puolta maailman lapsista.

Unicef on asettanut 164 maailman maata riskijärjestykseen. Listauksen kärjessä korkeimman riskin maina ovat Keski-Afrikan tasavalta, Tshad ja Nigeria. Suomi on puolestaan yksi turvallisimmasta maista sijalla 159.

Äärimmäisen riskin maiksi lapsille luokitellaan yhteensä 33 maata. Näissä valtioissa lapset altistuvat useille ilmastokriisin ja ympäristön tilan heikkenemisen aiheuttamille ääri-ilmiöille ja haitoille.

Vesilintujen ja karhujen metsästyskausi alkaa tänään

Vesilintujen metsästyskausi alkaa tänään puolenpäivän aikaan. Metsästäjäliitto ja Birdlife Suomi muistuttavat lajitunnistuksen tärkeydestä ja kehottavat välttämään taantuvien lajien metsästystä. Lähes kaikkien riistavesilintulajien kannat ovat taantuneet. Ainoa vakaana säilynyt riistavesilintulaji on sinisorsa.

Myös karhunmetsästys alkaa tänään.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan tälle vuodelle voidaan myöntää 457 karhunkaatolupaa. Kiintiö on kasvanut kahtena edellisenä vuotena noin 70 kaatoluvalla vuosittain.

Kaatolupien määrää nostamalla on tarkoitus pysäyttää karhukannan kasvu.

Yhdysvaltalaiskoneen kyljeltä kuolemaansa pudonnut oli nuori afganistanilaisjalkapalloilija

Afganistanissa Kabulin lentokentältä ilmaan nousseen lentokoneen ulkopuolella roikkuneista ja kuolemaansa pudonneista ihmisistä yksi oli maan nuorten jalkapallojoukkueen jäsen, kertoi Afganistanin urheiluliitto torstaina.

Talebanien otettua vallan Afganistanin lentokenttä ajautui kaaokseen, kun tuhannet pakoon pyrkivät ihmiset tungeksivat kentälle. Sosiaalisessa mediassa levisi alkuviikosta vahvistamattomia videoita ja tietoja ihmisistä, jotka takertuivat roikkumaan lentoon lähtevien koneiden runkoon.

Yhdysvaltain joukot kertoivat myöhemmin, että lentokoneen laskutelineistä oli löydetty ihmisten jäännöksiä. (Lähde: AFP)

Afganistanilaista naistoimittajaa ei päästetty työpaikalleen

Afganistanilainen naistoimittaja kertoo, että häneltä evättiin pääsy työpaikalleen sen jälkeen, kun äärijärjestö Taleban otti maassa vallan. Hänen miespuoliset kollegansa pääsivät työpaikalle.

Nainen kertoi tapahtumista sosiaalisessa mediassa julkaistuilla videolla, jolla hän pyytää apua ja sanoo, että afganistanilaisten naisten elämä on nyt uhattuna.

Muun muassa naistoimittajia on tapettu viimeisten kuukausien aikana Talebanin kasvattaessa otettaan Afganistanista.

Talebanin edellisellä valtakaudella vuosien 1996–2001 aikana naisilta kiellettiin osallistuminen julkiseen elämään ja tytöt eivät myöskään voineet käydä koulua. Nyt Taleban on sanonut, että naisten osallistuminen yhteiskuntaan sallitaan islamilaisen sharia-lain puitteissa. (Lähde: AFP)

Saksan johdosta väistyvä Merkel tapaa Putinin Moskovassa

Saksan liittokanslerin tehtävän pian jättävä Angela Merkel tapaa tänään Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa.

Etukäteen arveltiin, että asialistalle nousevat muun muassa kiistelty Nord Stream 2 -kaasuputki sekä vangitun oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin kohtalo. Suuren osan huomiosta tapaamisessa saattaa kuitenkin viedä Taleban-liikkeen valtaannousu Afganistanissa.

Venäjältä Merkel jatkaa matkaansa Ukrainaan viikonloppuna.

Burkina Fasossa 80 ihmistä kuollut jihadistihyökkäyksessä - isku oli jo kolmas parin viikon sisällä

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Burkina Fasossa 80 ihmistä on kuollut jihadistien hyökkäyksessä. Kuolleista 65 oli siviilejä ja loput poliiseja, kertoo maan hallitus. Isku oli jo kolmas parin viikon sisällä.

Burkina Fasossa on kärsitty jihadistihyökkäyksistä jo usean vuoden ajan. Muun muassa terroristijärjestö al-Qaidaan kytköksissä olevat hyökkääjät tulevat rajan yli naapurimaasta Malista, josta käsin tehdään hyökkäyksiä myös rajan yli toiseen naapurimaahan Nigeriin.

YK:n mukaan näissä kolmessa maassa tuhansia siviilejä ja sotilaita on kuollut hyökkäyksissä ja yli kaksi miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan. (Lähde: AFP)

Viro juhlii itsenäisyyden palauttamista - maa erosi Neuvostoliitosta 30 vuotta sitten

Virossa juhlistetaan tänään 30 vuotta sitten tapahtunutta itsenäistymistä Neuvostoliitosta. Viron korkein neuvosto hyväksyi päätöksen 20. elokuuta vuonna 1991 samaan aikaan, kun Moskovassa oli käynnissä vanhoillisten kommunistien vallankaappausyritys.

Vuosipäivän aikana järjestetään muun muassa juhlakonsertteja ympäri Viroa sekä ilotulitus Tallinnan televisiotornista.

Virossa 20. elokuuta on uudelleenitsenäistymisen päivä ja kansallinen juhlapäivä. Varsinainen kansallispäivä on 24. helmikuuta vuoden 1918 itsenäisyysjulistuksen mukaisesti.

HJK taisteli Turkissa, mutta taipui Fenerbahcelle

Helsingin Jalkapalloklubi on hävinnyt jalkapallon Eurooppa-liigan karsintojen pudotuspelikierroksella Fenerbahcea vastaan Turkissa 0–1. Voittomaalin teki 65. minuutilla Muhammed Gümüskaya.

Otteluparin voittaja etenee Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Toinen ja ratkaiseva osaottelu pelataan ensi viikolla Helsingissä.

HJK on jo varmistanut pääsyn jalkapallon Euroopan konferenssiliigan lohkovaiheeseen, vaikka häviäisikin otteluparin Fenerbahcea vastaan.