Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

KHO kieltää afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden käännyttämispäätösten panemisen täytäntöön

KHO:n tänään antamilla välipäätöksillä kiellettiin 12 afganistanilaisen turvapaikanhakijan käännyttämisen Afganistaniin. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Korkein hallinto-oikeus (KHO) kertoo kieltäneensä 12 afganistanilaisen turvapaikanhakijan käännyttämisen Suomesta takaisin Afganistaniin. Välipäätökset annettiin perjantaina.

KHO kertoo, että se käsittelee kiireellisessä aikataulussa loputkin afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden käännyttämispäätösten täytäntöönpanokiellot.

KHO:ssa on vireillä noin 90 Afganistanista kotoisin olevan turvapaikanhakijan valituslupahakemusta. KHO:n mukaan päätökset valituslupahakemuksiin annetaan myöhemmin erikseen.

Tämän vuoden tammi–kesäkuun aikana poliisi on palauttanut Suomesta Afganistaniin viisi ihmistä. Palautuksia on arvosteltu, koska Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt jo ennen Talebanin valtaannousua. Kansainväliset joukot aloittivat vetäytymisensä maasta toukokuun alussa.

Maahanmuuttovirasto (Migri) keskeytti hieman ennen heinäkuun puoliväliä kielteisten turvapaikkapäätösten teon, jos päätökseen liittyy maasta poistaminen Afganistaniin. Migrin oikeuspäällikkö Jaakko Purontie arvioi tuolloin, että käsiteltävänä on noin 350 afganistanilaisten turvapaikkahakemusta.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kehotti tiistaina kaikkia maita kieltämään Afganistanista lähteneiden pakkopalauttamisen maahan. Järjestön mukaan palautuskiellon tulee koskea myös sellaisia turvapaikanhakijoita, joiden turvapaikkahakemus on hylätty.

Useat Euroopan maat ovat kuluvalla viikolla pysäyttäneet kaikki pakkopalautukset Afganistaniin.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut