Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Grace-hurrikaani iski Meksikoon kahdesti vuorokauden aikana ja laantui – seuraavaksi Pohjois-Amerikkaa uhkaa Henri-hurrikaani

Maanjäristyksestä toipuvaa Haitia aiemmin moukaroinut Grace-myrsky murjoi hurrikaaniksi voimistuneena lauantaina Meksikoa. Se osui voimakkaana kategorian kolme hurrikaanina maihin Veracruzin osavaltiossa Meksikon kaakkoisosassa.

Veracruzin kuvernöörin mukaan hirmumyrsky aiheutti ainakin kahdeksan ihmisen kuoleman. Kuolleiden joukossa oli myös alaikäisiä lapsia.

Lisäksi hurrikaani vaurioitti asutusta ja aiheutti tulvia sekä laajoja sähkökatkoja. Esimerkiksi Veracruzin pääkaupungissa Xalapassa kadut olivat television välittämissä kuvissa ruskean mutaveden peitossa.

Hurrikaanin tuloon oli kuitenkin varauduttu hyvin. Veracruziin oli perustettu 200 myrskysuojaa ja suuria jokia halkovia pääteitä oli suljettu. Presidentti Andres Manuel Lopez Obrador oli kehottanut riskialueilla eläviä ihmisiä siirtymään myrskysuojiin tai suojaisammissa paikoissa asuville sukulaisille. Myrskytuhoja hoitamaan oli osoitettu 8 000 vapaaehtoisista, sotilaista ja sähkövahinkojen korjaajaa.

Grace osui vuorokauden sisään jo toistamiseen Meksikoon, sillä se oli aiemmin kulkenut Jukatanin niemimaan yli. Se kuitenkin voimistui entisestään Meksikonlahtea ylittäessään kategorian kolme hurrikaaniksi. Hurrikaanit luokitellaan viisiportaisella asteikolla.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan Grace laantui trooppiseksi myrskyksi Veracruzista sisämaahan siirryttyään. NHC:n mukaan maan keskiosiin oli siitä huolimatta luvassa voimakkaita sateita ja tulvia.

Ensimmäinen 30 vuoteen

Pohjois-Amerikan mannerta uhkaa viikonlopun aikana myös toinen hurrikaani. Yhdysvaltain itärannikon edustalla liikkuva Henri-myrsky on hurrikaanikeskuksen mukaan voimistunut hurrikaaniksi.

Henri voi tuoda tullessaan yli 30 metriä sekunnissa puhaltavia tuulia, rankkasateita ja rannikkoalueille korkeita aaltoja. NHC uskoo Henrin rantautuvan New Yorkiin ja Uuden-Englannin alueen eteläosiin sunnuntaina paikallista aikaa.

– Vaikka heikkeneminen on todennäköistä, Henrin ennustetaan olevan voimakkuudeltaan hurrikaaniluokkaa tai lähes hurrikaaniluokkaa, NHC kertoo.

Henri olisi ensimmäinen Uuden-Englannin alueelle osunut hurrikaani 30 vuoteen. Alueeseen lukeutuvat osavaltiot Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island ja Vermont.

Osavaltioiden viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä valmistautumaan myrskyyn, jonka uskotaan lievimmillään aiheuttavan mittavia sähkökatkoja.