Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden aikoo pitää kiinni joukkojen vetämisestä Afganistanista tämän kuun loppuun mennessä

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat pyrkii edelleen vetämään joukkonsa pois Afganistanista elokuun loppuun mennessä. Aikataulu riippuu kuitenkin siitä, päästääkö Taleban ihmisiä Kabulin lentokentälle, kertoo Valkoinen talo.

Presidentti on myös pyytänyt laatimaan uudet suunnitelmat joukkojen vetämisestä siinä tapauksessa, että jotain odottamatonta tapahtuu.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan Afganistanista on tähän mennessä evakuoitu yli 4 000 ihmistä, joilla on Yhdysvaltojen passi. Kaikki kansalaisuudet mukaan laskettuna kuluvan kuun puolivälin jälkeen on evakuoitu 48 000 ihmistä.

EU kehottaa Yhdysvaltoja turvaamaan Kabulin lentokenttää niin pitkään kuin se on tarpeen haavoittuvassa asemassa olevien afganistanilaisten evakuoimiseksi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoi Euroopan johtajien välittäneen pyynnön Bidenille G7-maiden videokokouksessa. Samalla Yhdysvaltojen pitäisi pyrkiä turvaamaan kaikille evakuointiin oikeutetuille kansalaisille pääsy kentälle.

Äärijärjestö Taleban ilmoitti aikaisemmin tiistaina, ettei evakuointeihin annettua määräaikaa pidennetä elokuun lopusta.

Talebanin edustajan Zabihullah Mujahidin mukaan lisäajalle ei ole perusteita.

– Heillä on käytössään koneita ja lentokenttä, joten heidän tulisi pystyä saamaan kansalaisensa ja sopimustyöntekijänsä pois täältä, Mujahid perusteli.

Samalla Mujahid paheksui Yhdysvaltojen intoa viedä pois maasta koulutettuja ihmisiä, kuten insinöörejä ja lääkäreitä.

– Pyydämme heitä lopettamaan tämän prosessin. Tämä maa tarvitsee heidän kykyjään. Heitä ei pidä viedä muihin maihin, Mujahid sanoi.

Taleban kehotti lentokentälle yrittäviä palaamaan koteihinsa

Talebanin edustaja kehotti muutenkin ihmisiä olemaan enää pyrkimättä lentokentälle, koska tilanne siellä on kaoottinen. Kaikkien kentälle yrittävien tulisi palata koteihinsa, ja heidän turvallisuutensa taataan, Mujahid sanoi BBC :n mukaan.

Talebanin edustajan mukaan taistelijat eivät tule enää päästämään ihmisiä kentälle.

Mujahidin mukaan Yhdysvallat usuttaa ihmisiä kentälle, vaikka siihen ei ole mitään syytä, koska paikallishallinto sekä koulut ja sairaalat on jo saatu toimimaan.

Talebanin edustaja vakuutti niin ikään, ettei uusi hallinto aio estää naisten työntekoa, vaan nykyinen määräys pysyä kotona on tilapäinen, ja tarkoitettu vain turvaamaan naisia kaaoksen keskellä.

– Haluamme heidät töihin, mutta turvallisuustilanteen on oltava parempi, Mujahid vakuutteli.

Yhdysvaltain hallinnon tietojen mukaan noin 50 000 afganistanilaista on paennut maasta Kabulin lentokentän kautta sen jälkeen kun Taleban palasi valtaan puolitoista viikkoa sitten.

Britannia ja Espanja varoittavat: Kaikkia evakuoitavia ei saada pois Afganistanista

Britannia ja Espanja varoittavat, että ne eivät pysty saamaan kaikkia evakuoitaviaan pois Afganistanista.

Britannian puolustusministerin Ben Wallacen mukaan ihmisiä "priorisoidaan armottomasti". Haaste on niin suuri, että kaikkia ei saada pois maasta, ministeri sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC :lle.

Uutiskanava Sky Newsille Wallace kommentoi pitävänsä epätodennäköisenä, että evakuointien takarajaa siirrettäisiin elokuun lopusta myöhemmäksi.

Wallace sanoi Sky Newsille näkemyksensä perustuvan ääriliike Talebanin sekä Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin lausuntoihin aiheesta. Biden on alun perin asettanut yhdysvaltalaisjoukkojen Afganistanista vetäytymisen takarajan elokuun 31. päivään.

Espanjan puolustusministerin Margarita Roblesin mukaan kaikkia Espanjalle työskennelleitä afganistanilaisia ei saada pois maasta, kertoo uutistoimisto AFP. Syynä on ministerin mukaan dramaattinen tilanne paikan päällä.

Robles viittaa Cadena Serin radiohaastattelussa muun muassa ihmisten vaikeuksiin päästä Kabulin lentokentälle.

Ranska puolestaan kertoo päättävänsä oman evakuointioperaationsa torstaina, jos Yhdysvallat pitäytyy alkuperäisessä aikataulussa.

Washington Post: CIA:n johtaja tapasi salaa Talebanin johtoa Kabulissa

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n johtaja William Burns piti salaisen tapaamisen Talebanin johtohahmoihin kuuluvan Abdul Ghani Baradarin kanssa Kabulissa maanantaina, kertoo yhdysvaltalaislehti Washington Post .

Lehti perustaa tietonsa nimettömänä pysytteleviin virkamieslähteisiin.

Jos lehtitiedot pitävät paikkansa, kyseessä olisi korkeimman tason tapaaminen Talebanin ja Yhdysvaltain hallinnon välillä sen jälkeen, kun ääriliike otti vallan Afganistanissa hieman yli viikko sitten.

CIA kieltäytyi kommentoimasta asiaa lehdelle.

Ranskassa otettiin kiinni evakuoitu afganistanilaismies

Ranskassa on otettu kiinni Afganistanista evakuoitu mies osana Taleban-yhteyksiä koskevaa tutkintaa, hallinnon edustaja kertoi tiistaina.

Miehen uskotaan olleen läheinen toisen evakuoidun afganistanilaisen kanssa, jonka epäillään työskennelleen ääriliike Talebanille.

Molemmat oli asetettu tarkkailun alaiseksi heidän palattuaan Ranskaan. Kiinniotetun miehen kerrotaan rikkoneen hänelle asetettuja rajoituksia poistumalla alueelta, jolla hänen oli määrä pysytellä.

Hallituksen tiedottajan Gabriel Attalin mukaan pääepäilty auttoi evakuoimaan ranskalaisia Afganistanista ja "todennäköisesti pelasti ihmishenkiä". Hallinnon mukaan epäillyllä on kuitenkin jossain vaiheessa ollut yhteyksiä Talebaniin.

Uutistoimisto AFP:n näkemän asiakirjan mukaan epäilty on myöntänyt olleensa Talebanin jäsen ja sanonut työskennelleensä Talebanin tarkastuspisteellä Kabulissa.

Airbnb sanoo majoittavansa 20 000 afganistanilaispakolaista

Vuokrauspalvelu Airbnb tarjoutuu majoittamaan 20 000 afganistanilaispakolaista ilmaiseksi ympäri maailman.

Airbnb:n toimitusjohtaja Brian Chesky kuvaa Twitter-tilillään Afganistanin pakolaisten tilannetta "yhdeksi aikamme suurimmista humanitaarisista kriiseistä". Chesky ei tarkentanut, kuinka pitkäksi aikaa majoitus aiotaan tarjota.

Ääriliike Taleban otti Afganistanissa vallan reilu viikko sitten. Yhdysvaltojen hallituksen mukaan Afganistanista on tämän jälkeen paennut Kabulin lentokentän kautta yhteensä noin 50 000 ihmistä, joihin kuuluu sekä afganistanilaisia että muiden maiden kansalaisia.

Evakuointilennoilla kolme synnytystä

Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan kaikkiaan kolme Afganistanista pakenevaa naista on synnyttänyt Yhdysvaltain sotilaskoneissa evakuoinnin aikana. Näistä yhdestä oli kerrottu jo aiemmin tviitissä .

Synnytyksistä kertoi maanantaina kenraali Stephen Lyons Yhdysvaltain puolustusministeriön päämajassa Pentagonissa. Lyons johtaa Yhdysvaltain asevoimien maailmanlaajuisia kuljetusoperaatioita.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby on kertonut evakuoitujen joukossa olleen tuhansia Yhdysvaltain kansalaisia sekä tuhansia yhdysvaltalaisjoukoille työskennelleitä afganistanilaisia, jotka ovat hakeneet tai saaneet erityisviisumit.

Lisäksi joukossa on ollut Kirbyn mukaan afganistanilaisia, joiden koetaan olevan erityisessä vaarassa, koska he tekevät töitä esimerkiksi kansalaisjärjestöissä tai mediasektorilla.

Kirbyn mukaan tavoitteena on saada Yhdysvaltain evakuointioperaatiot tehtyä Bidenin asettamaan takarajaan mennessä.

Afganistanista voi alkaa loppua ruoka jo ensi kuussa

YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman (WFP) mukaan Afganistanista voi alkaa loppua ruoka jo syyskuussa, kertoo brittilehti Guardian .

WFP kertoi maanantaina, että lentokentän sulkeminen kaupallisilta lennoilta on johtanut toimitusten viivästymiseen. Äärijärjestö Talebanin tekemän vallankaappauksen ohella Afganistanin elintarviketilannetta heikentää kuivuus. Maassa on meneillään toinen kova kuivuusjakso kolmen vuoden sisään.

Teitse ruokaa maahan tuova järjestö on saanut tehtyä toimituksia neljän eri reitin kautta. Järjestön Afganistanin apulaisjohtaja Andrew Patterson kertoi WFP:n kuljettavan ruokaa humanitääristen ylityspaikkojen kautta Uzbekistanista, Pakistanista ja Turkmenistanista.

Talven lähestyessä monet tiet Afganistanissa ovat pian lumen peitossa. Pattersonin mukaan ruoka pitää saada varastoihin, joista se voidaan jakaa eteenpäin.

Patterson kertoo järjestön tuoneen maahan tähän mennessä 20 000 tonnia ruokaa ja tulossa on vielä 7 000 tonnia. Ruokaa tarvitaan hänen mukaansa vielä 54 000 tonnia, että sitä riittäisi joulukuun loppuun saakka. Ruokavarat voivat alkaa hänen mukaansa loppua jo ensi kuun aikana.

WHO:n alueellinen hätätilajohtaja Richard Brennan muistutti evakuointien keskellä Afganistaniin jäävistä.

– Vaikka maailman katseet ovat evakuoitavissa ihmisissä ja lähtevissä koneissa, meidän täytyy saada tarvikkeita auttaaksemme niitä, jotka jäävät jälkeen, hän kirjoitti sähköpostitse lähettämässään lausunnossa Guardianin mukaan.

--

Lähteenä myös AFP.