Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Opetusministeri Andersson tuomitsee koulujen häirinnän koronarokotusten vastustajien taholta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson puolueen ministeriryhmän kesäkokouksessa. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Susanna Jääskeläinen / STT

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson esittää vakavan huolensa tapauksista, joissa koronarokotusten vastustajat ovat häirinneet oppilaita, opiskelijoita ja koulujen henkilökuntaa.

– Haluan alleviivata painokkaasti, että jokaisella lapsella, nuorella ja koulujen henkilökunnan jäsenellä on ehdoton oikeus koulurauhaan. Niin koulujen henkilökunnalle kuin terveydenhuollon ammattilaisillekin on taattava työrauha pandemian aiheuttamassa haastavassa tilanteessa, Andersson sanoi puolueen ministeriryhmän kesäkokouksessa Helsingissä.

Hänen mukaansa aikuiset voivat vaihtaa mielipiteitään rokotuksista muissa yhteyksissä.

Maatalouden päästövähennyksiin saatava kannusteita

Vasemmistoliitto katsoo, että syyskuun budjettiriihestä on tulossa ilmastoriihi.

Puolue vaatii, että riihessä päätetään, miten jäljellä olevat 11 miljoonaa hiilitonnia päästövelkaa kurotaan umpeen, jotta Suomi saavuttaa hiilineutraaliuden vuonna 2035.

Andersson nosti päästövähennysten keinoista esiin toimia, joilla kannustetaan ilmastoviisaisiin ratkaisuihin ja vauhditetaan maatalouden kestävää rakennemuutosta.

– Vasemmistoliitto haluaa nähdä päätöksiä esimerkiksi maatalouden energiaveropalautuksen asteittaisesta poistosta, turvepeltojen raivausmaksun tai laajemman maankäytön muutosmaksun käyttöönotosta, kestävästi tuotetun kevyen polttoöljyn jakeluvelvoitteen kasvattamisesta, maa- ja metsäomistajille hiilensidontaan kannustavasta verotuesta sekä ainespuuveron käyttöönotosta, Andersson luetteli.

Työttömyysturvaan kajoaminen ei käy

Andersson kuvasi talouden virettä hyväksi: mittarit ovat vihreällä ja kuluttajien luottamus vahvaa.

Hän ihmetteli, että osaavan työvoiman saatavuuden ongelmiin tarjotaan ratkaisuksi työttömyysturvan leikkauksia.

– Sellaista ongelmaa ei yhteiskunnasta löydykään, johon tietyt puolueet eivät tarjoaisi työttömyysturvan heikennyksiä.

Andersson torjui leikkaukset, joita muun muassa keskusta on nostanut esiin työllisyystoimina, jotka vahvistaisivat samalla myös julkista taloutta.

Hän nosti itse tällaisina keinoina esiin siviilipalveluksen lyhentämistä sekä asevelvollisuuden uudistamista niin, että sen voisi suorittaa lyhyemmässä ajassa.

Vasemmistoliitto pitää tärkeinä myös ylivelkaantumiseen liittyviä kysymyksiä, kuten ulosoton suojaosan nostoa ja ulosottoaikojen lyhentämistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut