Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puola ja Belgia lopettivat evakuointilennot Kabulista – Hollanti, Saksa ja Ranska seuraavat pian perässä

Puola on päättänyt evakuointitehtävänsä Afganistanissa, kertoo uutistoimisto AFP. Evakuoinnit lopetetaan turvallisuussyistä, kertoo maan apulaisulkoministeri Marcin Przydacz.

Evakuointilentonsa Kabuliin on lopettanut myös Belgia. Hallitus teki päätöksen lopettaa evakuointilennot Kabulista tilanteen kehittymisen vuoksi ja sopimuksessa eurooppalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa, tviittasi pääministeri Alexander De Croo myöhään keskiviikkona.

Hollannin evakuointilennot Kabulin lentokentältä päättyvät vielä tänään.

– Tämä on tuskallinen hetki, koska se tarkoittaa, että huolimatta viime aikojen suurista ponnistuksista jälkeen jää ihmisiä, jotka ovat evakuointikelpoisia Hollantiin, sanovat ulkoministeri Sigrid Kaag ja puolustusministeri Ank Bijleveld lausunnossaan.

Myös Saksa on lopettamassa evakuoinnit torstain aikana, kertoo saksalaislehti Bild . Ranska puolestaan päättää evakuoinnit Kabulista perjantai-iltaan mennessä, kertoi pääministeri Jean Castex RTL-radiokanavan haastattelussa.

Ranska ja Hollanti kertovat evakuointien päättymisen perustuvan Yhdysvaltojen määräämään aikatauluun.

Hollantilaisministereiden mukaan Yhdysvallat on ilmoittanut, että Hollannin on lähdettävä Afganistanista ennen ensi tiistain takarajaa, sillä viimeisinä päivinä maasta on lennätettävä pois suuri määrä amerikkalaissotilaita ja kalustoa.

Myös lentokentän ympäristön "nopeasti heikentyvä turvallisuustilanne" ja länsimaiden varoitukset mahdollisesta terrori-iskusta on ministereiden mukaan otettu huomioon.

Yle kertoi eilisiltana, että Suomi aikoo lopettaa evakuoinnit Afganistanista lentoteitse perjantaina.

Taleban on sanonut, että se aikoisi sallia afganistanilaisten lähdön maasta myös sen jälkeen kun Yhdysvallat on vetäytynyt maasta.

Brittiministeri: Terrori-iskun uhka "vakava ja välitön"

Yhdysvallat, Britannia ja Australia ovat kehottaneet Kabulin lentokentän ulkopuolella olevia kansalaisiaan poistumaan välittömästi alueelta. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC .

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoo äärijärjestö Isisin Afganistanissa toimivan haaran mahdollisesti suunnittelevan iskuja lentokentälle. Kanavan mukaan Isis haluaisi luoda sekasortoa kentälle. Yhdysvaltain sotilasviranomainen kertoo kanavalle, että järjestö on kykenevä suunnittelemaan ja toteuttamaan useita iskuja.

Lentokenttään kohdistuva terrori-iskun uhka on "hyvin vakava" ja "välitön", sanoi Britannian apulaispuolustusministeri James Heappey torstaiaamuna.

Viikon mittaan on saatu yhä luotettavampaa tietoa välittömästä ja vakavasta henkeen kohdistuvasta uhasta, Heappey kertoi Times Radion haastattelussa.

Sky News -uutiskanavalle Heappey myönsi, että hyökkäys voisi tapahtua jopa tuntien sisällä.

Heappeyn mukaan Britannia on suunnitellut seuraavan vuorokauden ajalle yksitoista lentoa Kabulin kentältä. Tuhannet ihmiset ovatkin jääneet kentälle varoituksista huolimatta, ministeri kertoi.

Yli 80 000 ihmistä evakuoitu

Kabulista on evakuoitu ilmateitse jo yli 82 000 ihmistä. Kentällä ja sen läheisyydessä on kuitenkin vielä tuhansia ihmisiä, jotka yrittävä paeta maasta. Pakoon pyrkivien joukossa on muun muassa länsimaille työskennelleitä, journalisteja ja ihmisoikeuksia ajaneita afganistanilaisia sekä heidän perheenjäseniään.

Australian yleisradioyhtiö ABC uutisoi maansa kansalaisesta, joka verta kasvoillaan kertoo sosiaalisessa mediassa levinneellä videolla, kuinka äärijärjestö Talebanin sotilaan pahoinpitelivät hänet lentokentällä. ABC kertoo nähneensä kuvan miehen australialaisesta passista.

– Olen Australian kansalainen. He löivät minua, mies sanoo.

Mies kuuluu Afganistanin hazaravähemmistöön, jota nyt Afganistanissa vallan saanut Taleban vainonnut jo pitkään.

Yhdysvallat ei pysty evakuoimaan kaukana Kabulista olevia kansalaisiaan

Yhdysvallat ei pysty evakuoimaan maansa kansalaisia eikä afganistanilaisia, jotka eivät ole Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tai sen lähettyvillä. Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalaislehti Washington Post ja qatarilaiskanava al-Jazeera .

Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby sanoi toimittajille, että Yhdysvaltain asevoimat voi auttaa ihmisiä, jotka ovat suhteellisen lähellä Kabulia. Toimittajien kysyessä Kabulista mahdollisesti satojen kilometrien päässä olevista yhdysvaltalaisista Kirby sanoi, ettei heitä pystytä evakuoimaan.

Tiedottaja vahvisti, että Yhdysvallat on pelastanut helikoptereilla ihmisiä, jotka eivät ole kyenneet matkustamaan Kabuliin. Hänen mukaansa lentoja on ollut kolme ja ne ovat olleet kestoltaan ja matkaltaan lyhyitä.

Brittilehti Telegraph kirjoittaa, että afganistanilaisia tulkkeja on kehotettu pyrkimään pois maasta naapurimaiden rajojen kautta sen sijaan, että he hakeutuisivat evakuointilennoille. Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi lehden mukaan kansanedustajien tilaisuudessa, että tulkkien ja muiden turvaa hakevien afganistanilaisten tulisi etsiä vaihtoehtoisia reittejä, jos heitä ei ole vielä kutsuttu lentokentälle.

Muun muassa länsimaisille joukoille työskennelleet tulkit ovat jopa hengenvaarassa äärijärjestö Talebanin hallinnon alla. Taleban on saanut lähes koko maan hallintaansa.