Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden: Yhdysvallat metsästää Kabulin iskun tekijät ja panee heidät maksamaan – Kabulin lentokenttäiskussa on kuollut ainakin 13 yhdysvaltalaissotilasta ja 60 afganistanilaissiviiliä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lähetti Suomen aikaa puoliltaöin pitämässään puheessaan uhkauksen Kabulin lentokentän iskun tekijöille ja vakuutti, että Yhdysvallat ryhtyy vielä vastaiskuun.

– Emme unohda tätä emmekä anna anteeksi. Metsästämme teidät ja panemme teidät maksamaan, presidentti sanoi.

Iskuissa on saanut surmansa ainakin 13 yhdysvaltalaissotilasta sekä ainakin 60 afganistanilaissiviiliä. Uhrimäärästä on esitetty erilaisia arvioita. Yhdysvaltalaisen Wall Street Journalin mukaan 90 afganistanilaista kuoli iskussa. Tekijöinä pidetään äärijärjestö Isisin Afganistanin-haaraa, jota kutsutaan myös Isis-K:ksi.

Tilaisuudessaan presidentti vihjasi, että hyökkääjät saattoivat olleet vankiloista vapautettuja ihmisiä. Afganistanissa valtaan päässyt äärijärjestö Taleban vapautti ihmisiä vankiloista ottaessaan maan eri alueita haltuunsa.

Biden on määrännyt sotilaskomentajansa kehittämään suunnitelmia Isis-K:n johtoon ja organisaatioon kohdistuvista vastaiskuista, kertoo yhdysvaltalaiskanava CNN .

– Terroristit eivät estä meitä. Emme lopeta tehtävää. Jatkamme evakuointeja.

Bidenin mukaan mitään todisteita ei ole siitä, että Taleban olisi tehnyt yhteistyötä Isis-K:n kanssa.

Yhdysvaltain entisen presidentin George W. Bushin hallinnossa työskennellyt kenraali Mark Kimmitt kommentoi Britannian yleisradio BBC :lle, että iskut ovat Talebanille vaivaannuttavia. Kentän läheisyyden turvallisuudesta vastannut äärijärjestö on yrittänyt näyttää maailmalle, että se pystyy toimimaan vastuullisesti niin talouden kuin turvallisuuden saralla.

Yhdysvalloille kuolettavin päivä Afganistanissa vuosikymmeneen

Biden kuvaili, että Kabulin hyökkäyksessä surmansa saaneet yhdysvaltalaissotilaat olivat sankareita, jotka olivat suorittamassa epäitsekästä evakuointitehtävää.

– He olivat osa urheinta ja epäitsekkäintä armeijaa maailmassa. He ovat Amerikan selkäranka, Biden sanoi.

Lentokenttäiskussa kuoli päivän aikana enemmän yhdysvaltalaissotilaita kuin Afganistanissa yhtenäkään päivänä vuosikymmeneen. Elokuussa 2011 äärijärjestö Taleban ampui alas Yhdysvaltain asevoimien helikopterin Vardakin maakunnassa lähes sadan kilometrin päässä Kabulista. Tuolloin 30 asevoimiin kuuluvaa kuoli iskussa.

Kaksi vuosikymmentä kestäneessä sodassa on kuollut yli 1 900 Yhdysvaltojen asevoimiin kuuluvaa, yli 71 000 afganistanilaissiviiliä ja 66 000 afganistanilaissotilasta tai -poliisia.

Evakuoitu yli 100 000 ihmistä

Bidenin mukaan Yhdysvallat on evakuoinut Afganistanista yli 100 000 ihmistä. Presidentti myös vakuutti, että evakuointia jatketaan. Takaraja evakuoinneille on ollut ensi viikon tiistai.

Bidenin lehdistötilaisuudessa toimittaja kysyi, mikä on tämän viesti afganistanilaisille, jotka eivät pääse ajoissa lentokentällä. Presidentti vastasi, että heidät yritetään saada pois maasta.

Ulkomaalaisten lisäksi maasta on pyrkinyt pois afganistanilaisia, jotka ovat muun muassa auttaneet länsijoukkoja. Esimerkiksi yhdysvaltalaisjoukoille tulkkeina toimineet ovat vaarassa Afganistanissa Taleban-hallinnon alla.

Presidentin tilaisuuden jälkeen Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki vastasi toimittajien kysymyksiin. Hänen mukaansa Biden ei ole missään vaiheessa pohtinut, että vetäytymistakarajaa muutettaisiin.

– Presidentti luottaa sotilaskomentajiensa neuvoihin, ja he uskovat yhä, että maasta on välttämätöntä päästä pois 31. päivään mennessä, Psaki sanoi CNN:n mukaan.

Kabulin hyökkäys ja useiden yhdysvaltalaissotilaiden kuolema on kova kolaus Bidenin hallinnolle, joka on vastalauseista huolimatta pitänyt kiinni nopeasta Afganistanista vetäytymisestä.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP ja qatarilaismedia al-Jazeera .