Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokrattavien asuntojen määrä on kasvanut korona-aikana selvästi – pääkaupunkiseudulla uusien sopimusten vuokrat laskeneet

Vuokrattavana olevien asuntojen määrä on kasvanut korona-aikana huomattavasti. Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan kesäkuussa vuokrailmoituksia oli tarjolla lähes 34 000, mikä on 9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kahden vuoden takaiseen verrattuna asuntoja on tarjolla miltei 10 000 enemmän.

Pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntojen tarjonta on lähes kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa, mikä on laskenut alueella uusien markkinaehtoisten vuokrasopimusten vuokria 1,7 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Muualla maassa vastaavat vuokrat niiasivat loka–maaliskuussa, mutta lähtivät sitten nousuun.

Nordea -pankin ekonomistin Juho Kostiaisen mukaan omistusasuntojen hyvä menekki ei ole näkynyt vuokrien nousuna, koska vuokra-asuntojen tarjonta on ollut niin runsasta.

– Vuokra-asuntojen ylitarjonnan ennakoidaan olevan suurimmaksi osin väliaikaista, mutta uudessa tasapainossa vuokrien nousu voi olla aiempia vuosia maltillisempaa kasvaneen tarjonnan ansiosta. Jos vuokra-asuntojen ylitarjonta jatkuu ennakoitua pidempään, saattaa osa vuokra-asunnoista siirtyä omistusasunnoiksi, joissa näyttäisi kysyntää riittävän, Kostiainen sanoo tiedotteessa.

Koronan hyydyttämät vuokramarkkinat luultavasti sulamassa

Tarjonnan taustalla ovat Kostiaisen mukaan osaltaan alhaisen korkotason ruokkima asuntosijoittamisen suosio sekä monien lyhytaikaisvuokrauksessa olleiden asuntojen laitto pitkäaikaisvuokralle. Koronaepidemia on myös vaikuttanut ihmisten toimintaan.

– Korona-aikana vuokra-asuntojen kysyntää ovat vähentäneet etäopiskelu, etätyöt sekä palvelualojen heikko työllisyystilanne, Kostiainen kertoo.

Nordeassa ennakoidaan, että kysyntä lisääntyy syksyllä ja tilanne tasapainottuu.

– Korkeakouluopiskelijat ovat palaamassa osittain lähiopetukseen kahden uuden ikäluokan voimin ja palvelualojen työllisyys on parantanut huomattavasti tämän vuoden aikana. Etätyöt jatkuvat kuitenkin monella, mitä osaltaan jarruttaa kaupunkiasuntojen tarvetta, Kostiainen kertoo.