Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taleban juhlii Yhdysvaltain vetäytymistä Afganistanista, Talebanin edustajan mukaan suurvallan tappio antaa opetuksen myös muille miehittäjille

Afganistanissa vallan ottanut äärijärjestö Taleban kehottaa afganistanilaisia kansalliseen yhtenäisyyteen ja nousemaan erimielisyyksiensä yläpuolelle. Järjestön edustaja Zabihullah Mujahid sanoi, ettei kansainvälinen yhteisö tue maata, jos sen väestö ei ole yhtenäinen.

Taleban on tänään juhlinut Yhdysvaltojen viimeisten joukkojen vetäytymistä maasta. Mujahid onnitteli pääkaupunki Kabulin lentokentän kiitotiellä afganistanilaisia voitosta ja sanoi sen kuuluvan heille kaikille.

Mujahidin mukaan Yhdysvaltojen tappio on samalla opetus muillekin miehittäjille. Lentokentälle saapuneet taistelijat juhlivat edustajansa sanoja muun muassa ampumalla ilmaan.

Yhdysvaltalaisjoukot hallinnoivat ja turvasivat Kabulin lentokenttää kansainvälisten evakuointien aikana. Joukkojen lähtemisen jälkeen Taleban otti kentän kokonaan hallintaansa.

Mujahid sanoi myös, että Taleban haluaa hyvät diplomaattiset suhteet Yhdysvaltojen ja muun maailman kanssa.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken vaati kuitenkin puheiden sijasta tekoja.

– Legitimiteetti ja tuki täytyy ansaita, Blinken sanoi.

Monien afganistan ilaisten muistoissa Talebanien edellinen hirmuhallinto

Monet afganistanilaiset ovat peloissaan Talebanin noustua uudelleen valtaan. Talebanin aiempi hallinto vuosina 1996–2001 muistetaan raa'asta oikeusjärjestelmästä ja erityisesti tyttöjen ja naisten huonosta kohtelusta.

Nyt Taleban on toistuvasti luvannut aiempaa suvaitsevampaa hallintoa.

Talebanilla on kuitenkin suuri työ muuttua kapinallisryhmästä hallinnoksi sodan repimässä maassa, joka on riippuvainen ulkomaisesta avusta.

YK on varoittanut humanitaarisesta katastrofista Afganistanissa. Ruokavarastot ovat vajenemassa konfliktin aiheuttamien häiriöiden ja ankaran kuivuuden takia.

Naton Stoltenberg: Kabulin lentokenttä pidettävä auki

Sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Kabulin lentokenttä täytyy pitää avoinna.

– Lentokentän pitäminen avoinna on tärkeää sekä humanitaarisen avun saamiseksi afganistanilaisille että sen varmistamiseksi, että voimme saada maasta pois ne afganistanilaiset, jotka sitä haluavat ja jotka eivät pystyneet osallistumaan evakuointeihin, Stoltenberg sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Me emme unohda heitä.

Biden perustelee vetäytymistä puheessaan

Yhdysvaltojen kahden vuosikymmenen mittainen sotilaallinen läsnäolo Afganistanissa päättyi tiistain vastaisena yönä, kun armeijan viimeinen kuljetuskone nousi ilmaan Kabulin lentokentältä minuuttia ennen vuorokauden vaihtumista paikallista aikaa.

Viimeisenä lennolle nousivat Yhdysvaltain maajoukkoja Kabulissa johtanut kenraali Chris Donahue sekä Afganistanin-suurlähettiläs Ross Wilson.

Yhdysvallat ei saanut määräaikaan mennessä evakuoitua Afganistanista kaikkia haluamiaan ihmisiä, vaan maahan jäi 100–200 sellaista Yhdysvaltojen kansalaista, jotka olisivat halunneet lähteä.

Yhdysvallat evakuoi Kabulin ilmasillan kautta Afganistanista elokuun puolivälin jälkeen yli 120 000 ihmistä.

Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin on määrä vielä tiistai-iltana Suomen aikaa pitää puhe vetäytymisestä. Presidentti aikoo muun muassa perustella päätöstään siitä, miksi evakuoinnin takarajaa ei siirretty.

---

Lähde myös: BBC