Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talebanit valmistautuivat sotilasparaatiin, jossa on tarkoitus esitellä sotasaaliina saatua kalustoa

Afganistanissa äärijärjestö Taleban valmistautui keskiviikkona sotilasparaatiin, jossa sen oli tarkoitus esitellä sotasaaliiksi saamaansa kalustoa ja aseita.

Talebanin perustamispaikkana pidettyyn Kandaharin kaupunkiin johtavalla tiellä oli pitkä rivi vihreitä Humvee-sotilasajoneuvoja, joiden antenneihin oli kiinnitetty mustavalkoisia Talebanin lippuja.

Talebanin käyttämälle sosiaalisen median sivustolle oli myös pantu video Taleban-taistelijoiden yllä lentävästä taisteluhelikopterista, joka veti perässään äärijärjestön tunnuksia kantavaa viiriä.

Kandaharin yllä on jo useina päivinä nähty lentävän amerikkalainen Black Hawk -taisteluhelikopteri. Sitä lentää todennäköisesti joku Afganistan armeijan entisistä lentäjistä, koska talebaneilla ei tiedetä olevan koulutettuja lentäjiä.

"Puolustamme solaa viimeiseen veripisaraan"

Vajaan sadan kilometrin päässä Afganistanin pääkaupungista Kabulista talebanit ovat yrittäneet turhaan vallata Panjshirin laaksoa, jota Talebania vastustava Kansallinen Vastarintaliike (NRF) pitää hallussaan. Liikkeessä on mukana muun muassa talebaneja vastustavien ryhmittymien taistelijoita ja Afganistanin entisten asevoimien sotilaita.

Talebanit yrittivät vallata solaa tiistaina, mutta kärsivät vahvistamattomien tietojen mukaan raskaita tappioita.

– Neuvottelut ovat epäonnistuneet, ja taistelijamme ovat piirittäneet Panjshirin. Siellä on edelleen ihmisiä, jotka eivät halua ratkaista ongelmia rauhanomaisesti. Sanokaa te heille, että lopettavat, vetosi Talebanin johtoon kuuluva Amir Khan Muttaqi viestissään laakson asukkaille Twitterissä.

Asukkaita viesti ei tuntunut kiinnostavan.

– Tulemme puolustamaan tätä laaksoa viimeiseen veripisaraan saakka. Kaikilla on ase olalla ja he ovat valmiita ampumaan. Kaikki ovat valmiita vastarintaan, niin nuoret kuin vanhat, vastauksissa uhottiin.

Laaksolla on valtava symbolinen merkitys, sillä erittäin vaikeapääsyinen alue on toistuvasti pitänyt puoliaan miehittäjiä vastaan vuosikymmenten saatossa.