Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Ministeriö on arvioinut koronakulut täysin pieleen – yhden tautitapauksen jäljittäminen on saattanut maksaa neljä kertaa ennakoitua enemmän

Iltalehden mukaan näyttää siltä, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on arvioinut koronasta aiheutuvat kulut täysin alakanttiin. Lehti kertoo, että koronan jäljittäminen ja testaaminen on aiheuttamassa kunnille jättimäistä laskua.

Iltalehden avaamat luvut paljastuvat lausunnoista, joita kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat toimittaneet sosiaali- ja terveysministeriölle.

Koronatestauksessa käytettävän PCR-testin keskimääräiseksi kustannukseksi STM oli arvioinut 80–90 euroa per testi.

Iltalehti kertoo kuitenkin, että moni kunta on kirjoittanut vastauksessaan suoraan, että STM:n arviot ovat pahasti pielessä. Esimerkiksi Kalajoki on ilmoittanut yhden PCR-testin kustannuksiksi 150–300 euroa. Tämä on siis pahimmillaan yli kolme kertaa enemmän kuin STM:n arvio.

Helsingin kaupungin mukaan sen tämän vuoden koronatestikulut olivat heinäkuun loppuun mennessä lähes 62 miljoonaa euroa.

Iltalehti kirjoittaa myös, että kuntien vastausten perusteella koronatapausten jäljittämiseen on uponnut valtavasti rahaa.

Osa alueista ilmoitti, että yhden tautitapauksen jäljittäminen on voinut maksaa pahimmillaan jopa 1 200 euroa. Tämä on neljä kertaa enemmän kuin STM:n arvio keskimääräisistä kuluista.

Ministeriö oli aiemmin arvioinut, että yhden todetun tautitapauksen aiheuttamat keskimääräiset jäljityskustannukset olisivat 310–320 euroa per tartunta.

Esimerkiksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä arvioi yhden tautitapauksen jäljityskustannusten nousseen 600–1 200 euroon.