Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koskelan henkirikoksesta oikeuden ratkaisu tänään – langetetaanko alaikäisille syytetyille Suomessa harvinainen murhatuomio?

Käräjäoikeus antaa tänään tuomion Helsingin Koskelan henkirikoksesta, jossa kuoli 16-vuotias poika. Syyttäjä vaatii kolmelle tekoaikaan 16-vuotiaalle pojalle tuomiota murhasta.

Alaikäisten murhatuomiot ovat Suomessa erittäin harvinaisia.

Helsingin käräjäoikeus antoi asiassa keväällä välituomion, jossa se katsoi syytettyjen toimineen pääosin syytteessä kuvatulla tavalla. Pojat määrättiin samalla mielentilatutkimukseen, jonka mukaan he olivat tapahtuma-aikaan syyntakeisia eli ymmärsivät tekonsa.

Nyt annettavassa varsinaisessa käräjätuomiossa oikeus ottaa kantaa syytettyjen osallisuuteen, rikosnimikkeeseen ja rangaistukseen. Syyttäjä on vaatinut heille murhasta nuorina henkilöinä 12 vuoden, 11 vuoden sekä yhdeksän ja puolen vuoden vankeusrangaistuksia.

Käräjäoikeus voi myös katsoa, että Koskelan tapauksessa oli kyseessä murhan sijasta esimerkiksi tappo. Oikeus voi myös arvioida, että joku tai jotkut syytetyistä osallistuivat tekoon vain avunantajina.

Pitkäaikaista ja voimakasta väkivaltaa

Suomessa alaikäistä ei voi tuomita murhasta elinkautiseen, vaan pisin mahdollinen vankeusrangaistus on 12 vuotta. Lisäksi ensikertalaisena tuomittu alaikäinen pääsee ehdonalaiseen vapauteen kärsittyään rangaistuksestaan kolmanneksen. Näin ollen alaikäinen ensikertalainen murhasta tuomittu istuu vankilassa pisimmilläänkin neljä vuotta.

Rangaistuksessa huomioidaan myös tutkintavankeudessa vietetty aika. Koskelan murhasta epäillyt ovat olleet vangittuina joulukuusta lähtien.

Maaliskuisen välituomion mukaan kolmikko kohdisti uhriin pitkäaikaista, moninaista ja voimakasta väkivaltaa. Pojat kokoontuivat puistoon perjantaina 4. joulukuuta yhden syytetyn syntymäpäivän takia. Oikeuden mukaan syytetyt suunnittelivat ennakkoon juottavansa uhrin humalaan ja kohdistavansa tähän väkivaltaa.

Väkivalta kesti oikeuden mukaan noin kolme tuntia. Sen jälkeen syytetyt poistuivat paikalta ja jättivät tiedottoman uhrin makaamaan maahan. Oikeuden mukaan uhrin kehossa oli yli sata vammaa.

Kaksi syytetyistä tunsi uhrin päiväkodista lähtien, kolmas syytetty tutustui tähän vasta viime syksynä. Syytetyt ovat kiistäneet murhan, mutta myöntäneet väkivallan vähäisempinä rikoksina.

Viranomaisten toiminnasta ei aloitettu esitutkintaa

Helsingin poliisi teki myös esiselvityksen lastensuojelun ja koulun toiminnasta ennen henkirikosta. Aiemmin tällä viikolla poliisi kertoi, ettei asiassa aloiteta varsinaista esitutkintaa, koska ketään ei ole syytä epäillä virkarikoksesta.

Henkirikoksen tutkinnasta poliisi kertoi julkisuuteen, että uhri oli ennen veritekoa joutunut pitkään jatkuneen kiusaamisen ja useiden pahoinpitelyjen uhriksi. Poliisi on myös kertonut uhrin huoltajien suostumuksella, että poika oli lastensuojelun asiakas ja hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle.

Koulua ja lastensuojelua koskeneen esiselvityksen mukaan uhria kiusattiin koulussa, muttei jatkuvasti, ja koulu oli puuttunut kaikkiin sen tietoon tulleisiin kiusaamistekoihin asianmukaisesti. Lastenkodissa taas uhrin ajateltiin jääneen omasta tahdostaan kateisiin, kun hän ei palannut yksikköön perjantai-iltana. Pojan perään soiteltiin, mutta häntä ei lähdetty etsimään, koska hänen ei ajateltu olleen vaarassa.

Henkirikos paljastui maanantaiaamuna, kun rakennusmies löysi uhrin ruumiin Koskelan sairaalan lähistöltä.