Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yhdysvaltain Georgiassa entinen syyttäjä on saanut syytteet maata viime vuonna kohahduttaneeseen mustan lenkkeilijän surmaan liittyen

Ahmaud Arbery, 25, ammuttiin viime vuoden helmikuussa Georgiassa. Ensimmäiset pidätykset tehtiin vasta toukokuun alkupuolella. Ihmiset osoittivat mieltä Arberyn puolesta pian pidätysten jälkeen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain Georgiassa entinen syyttäjä on saanut syytteet liittyen maata viime vuonna kohahduttaneeseen mustan lenkkeilijän Ahmaud Arberyn surmaan.

Tapausta viime vuoden keväänä käsitelleen syyttäjän väitetään rikkoneen virkavalaansa ja vaikeuttaneen tapauksen tutkintaa. Georgian oikeusministeri Chris Carr kertoi syytteiden liittyvän juuri Arberyn surmaan.

Syytetyn väitetään puoltaneen tapauksen käsittelyssä toista surmasta epäiltyä, joka oli entinen poliisi. Mies oli aiemmin tehnyt töitä samaisen syyttäjän toimistossa tutkijana.

Syytteiden mukaan syyttäjä ei ollut myöskään kohdellut Arberya ja hänen perhettään oikeudenmukaisesti. Lisäksi hänen syytetään estäneen kahden tapausta käsitelleen poliisin työtä ohjeistaessaan, ettei toista veriteosta epäillyistä tulisi pidättää.

Tapausta pompoteltiin kolmen syyttäjän pöydän kautta

Syyttäjä jääväsi sittemmin itsensä tapauksesta. Asian käsittely siirtyi toiselle syyttäjälle, joka ei niin ikään suostunut nostamaan syytteitä. Tapausta pompoteltiin kaikkiaan kolmen syyttäjän pöydän kautta, kunnes heistä viimeinen määräsi surmasta epäillyt miehet pidätettäväksi.

Jos entisen syyttäjän todetaan rikkoneen virkavalaansa, hän voi saada 1–5 vuoden vankeustuomion. Lainvalvontaviranomaisen työn estämisestä puolestaan voi tulla 12 kuukauden vankeustuomio, jos hänet todetaan syylliseksi.

Ahmaud Arbery, 25, ammuttiin vuoden 2020 helmikuussa Georgian Brunswickissa. Ensimmäiset pidätykset tehtiin vasta toukokuun alkupuolella. Tuolloin pidätettiin kuusikymppinen eläköitynyt poliisi ja hänen kolmekymppinen poikansa. Syytteitä sai myös kolmas, Arberyn ajojahtiin liittynyt ja ampumisen kuvannut mies.

Miehiä on syytetty Arberyn surmasta tai osallisuudesta siihen. Huhtikuussa kolmikon kerrottiin saaneen myös viharikossyytteet tapauksen tiimoilta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut