Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudessa-Seelannissa kuusi haavoittunut puukotuksessa – pääministerin mukaan hyökkääjä oli jatkuvassa seurannassa

Uuden-Seelannin Aucklandissa kuusi ihmistä on haavoittunut supermarketissa tapahtuneessa puukotuksessa, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Hyökkääjä ehti iskeä veitsellä kuutta ihmistä, ennen kuin poliisi ampui hänet kuoliaaksi. Kolme ihmistä on kriittisessä tilassa hyökkäyksen jäljiltä.

Pääministeri Jacinda Ardern kutsui hyökkäystä terrori-iskuksi. Ardernin mukaan hyökkääjä oli jatkuvan valvonnan alla epäillyn terroriuhan vuoksi.

Miehellä oli muun muassa ollut hallussaan äärijärjestö Isisin propagandamateriaalia, mistä hän sai myös tuomion aiemmin tänä vuonna, kertoo sanomalehti New Zealand Herald .

Sri Lankasta kotoisin oleva mies oli saapunut Uuteen-Seelantiin vuonna 2011. Vuodesta 2016 lähtien hän on ollut kansallisen turvallisuuden kannalta kiinnostava henkilö, Ardern kertoi.

Poliisipäällikkö Andrew Costerin mukaan viranomaiset ovat varmoja, että mies toimi yksin.

Nappasi veitsen kaupan hyllyltä

Poliisi seurasi hyökkäyksen tehnyttä miestä, kun tämä käveli kotoaan ostoskeskukseen perjantaina iltapäivällä paikallista aikaa, New Zealand Herald kertoo.

Kaupassa mies nappasi hyllyltä veitsen, jolla hän hyökkäsi muiden kaupassa olleiden kimppuun. Mies ehti haavoittaa kuutta ihmistä, ennen kuin poliisi avasi tulen häntä kohti noin minuutin kuluttua hyökkäyksen alkamisesta.

Miestä tarkkailleet viranomaiset olivat Costerin mukaan iskun alkaessa "niin lähellä kuin mahdollista".

– Todellisuus on, että kun jotakuta tarkkaillaan vuorokauden ympäri, ei ole mahdollista olla aivan heidän vieressään koko ajan, Coster sanoi.

Pääministeri: Kaikki keinot käytettiin

Pääministeri Ardernin mukaan hyökkääjä oli ollut aiemmin vankilassa, mutta viranomaisten oli vapautettava hänet, sillä vangittuna pitämiseen ei ollut laillisia perusteita.

New Zealand Heraldin mukaan mies oli pidätetty epäillystä veitsi-iskun suunnittelusta. Lehden mukaan mies oli ostanut kahdesti metsästysveitsiä ja pitänyt hallussaan Isisin videoita.

Tuomioistuin kuitenkin katsoi, ettei pelkkä terrori-iskun suunnittelu ollut lain mukaan rikos.

Uuden-Seelannin työväenpuolue ajaa nyt lakialoitetta, joka tekisi terrori-iskun valmistelusta tai suunnittelusta rikoksen.

Pääministerin mukaan kaikki mahdolliset keinot oli käytetty ihmisten pitämiseksi turvassa uhaksi epäillyltä mieheltä, ja hän kuvasi olleensa "aivan musertunut" siitä, ettei iskua kyetty estämään.

– Tämän päivän tapahtumat olivat halveksittavia, vihamielisiä ja väärin, Ardern sanoi puhuessaan tiedotustilaisuudessa hyökkäyksen jälkeen.

– Tekijä oli yksilö, ei uskonto, kulttuuri tai etnisyys. Hän on yksin vastuussa näistä teoista.