Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Åbo Akademi: Lapsi harvoin unohtaa kokemansa seksuaalisen hyväksikäytön, Biden julkistaa 20 vuoden takaisiin syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin liittyviä salaisia asiakirjoja

Lapsi harvoin unohtaa kokemansa seksuaalisen hyväksikäytön

Lapsena koettu seksuaalinen hyväksikäyttö unohtuu vain harvoin, kerrotaan Åbo Akademista.

Suurin osa kaikista lapsena koetuista asioista unohtuu ajan kuluessa. Positiiviset tai neutraalit muistot unohtuvat helpommin kuin traumaattiset kokemukset. Tästä syystä on epätodennäköistä, että hyväksikäyttö unohtuisi, mikäli lapsi on kokenut tilanteen uhkaavana tai pelottavana.

Jos ihminen muistaa lapsuudessaan tapahtuneen hyväksikäytön vasta teini-ikäisenä tai aikuisena, kyse on tyypillisesti siitä, että koetun tilanteen merkitys muuttuu. Hyväksikäyttö on voinut tapahtua esimerkiksi leikin varjolla, ja vasta iän ja tiedon lisääntyessä ihminen tunnistaa menneisyyden tilanteen seksuaaliseksi.

Uutissuomalainen: Yksityisen varhaiskasvatuksen voitontavoitteluun ei tule rajoituksia

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa, että yksityisen varhaiskasvatuksen voitontavoitteluun ei ole tulossa rajoituksia tällä hallituskaudella. Hallitusohjelmaan on kirjattu asian selvittäminen, mutta hanke ei ole etenemässä.

Anderssonin mukaan opetus- ja kulttuuriministeriössä ei ole onnistuttu löytämään riittävän vahvoja perusteita sille, että perustuslain turvaamaa elinkeinovapautta voitaisiin lähteä rajaamaan.

Tehokkain tapa puuttua voitontavoitteluun varhaiskasvatuksessa on se, että kuntapäättäjät eivät ulkoistaisi varhaiskasvatusta ”liian laajasti”, Andersson sanoo.

Biden julkistaa 20 vuoden takaisiin syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin liittyviä salaisia asiakirjoja

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on määrännyt, että aiemmin salaisia vuoden 2001 terrori-iskujen asiakirjoja tehtäisiin julkisiksi seuraavan puolen vuoden sisällä.

Asiakirjat liittyvät liittovaltion poliisin FBI:n syyskuun 11. päivän iskujen tutkintaan ja Biden antoi niiden julkistamista koskevan presidentin määräyksen perjantaina.

Osa iskuissa kuolleiden omaisista on vaatinut tietoja muun muassa Saudi-Arabian mahdollisista yhteyksistä terroristeihin, jotka kaappasivat World Trade Centeriin ja Pentagoniin lentäneet koneet. Suurin osa terroristeista oli Saudi-Arabian kansalaisia.

Iskuista tulee viikon päästä kuluneeksi 20 vuotta. Niissä kuoli kaikkiaan lähes 3 000 ihmistä. (Lähde: AFP)

Apple viivästyttää lastensuojeluominaisuuksiensa lanseerausta yksityisyydensuojakritiikin jälkeen

Laitevalmistaja Apple on ilmoittanut lykkäävänsä uusien lastensuojelullisten työkalujensa lanseerausta sen jälkeen, kun yhtiö joutui yksityisyydensuojasta huolestuneiden kritiikin kohteeksi.

Yhtiö oli aiemmin kertonut julkisuuteen, että sen valmistamat iPhone-puhelimet ja iPad-tabletit alkaisivat jatkossa automaattisesti tunnistaa yhtiön pilvipalveluihin ja viestialustoille ladattuja kuvia, jotka sisältävät mahdollisesti lasten seksuaalista hyväksikäyttöä.

Joidenkin tietoturva-asiantuntijoiden ja kriitikoiden mukaan järjestelmä loisi käytännössä Applen järjestelmiin takaportin, jota voisivat käyttää esimerkiksi hallitukset kansalaistensa laajamittaiseen valvontaan. (Lähde: AFP)

Yleisurheilumaaottelu käyntiin Tukholmassa

Perinteinen Ruotsi–Suomi-yleisurheilumaaottelu alkaa tänään Tukholmassa. Päivän lajeihin kuuluvat esimerkiksi naisten seiväshyppy, miesten keihäänheitto ja naisten 800 metrin juoksukilpailu.

Seipäässä mukana on viime viikonloppuna Suomen ennätystä korottanut Wilma Murto ja 800 metrillä Sara Kuivisto, joka tehtaili Tokion olympialaisissa 800 ja 1 500 metrin Suomen ennätykset. Jami Kinnunen, Topias Laine ja Toni Kuusela muodostavat Suomen keihästrion.

Kilpailut alkavat kello 13 Suomen aikaa ja päättyvät hieman ennen iltayhdeksää.

Espanjalaisteini Alcaraz yllätti kolmossijoitetun Tsitsipasin US Openissa

Vasta 18-vuotias espanjalainen Carlos Alcaraz venyi perjantaina tenniksen Yhdysvaltain avoimissa yhteen turnauksen toistaiseksi suurimmista yllätyksistä. Alcaraz kukisti kolmannen kierroksen ottelussa turnauksessa kolmanneksi sijoitetun Kreikan Stefanos Tsitsipasin ja eteni 16 parhaan joukkoon.

Alcaraz on nuorin mies Yhdysvaltain avointen neljännellä kierroksella 32 vuoteen.

Maailmanlistalla sijalla 55 majaileva espanjalaisteini kaatoi Tsitsipasin intensiivisessä viisieräisessä väännössä 6–3, 4–6, 7–6, 0–6, 7–6. (Lähde: AFP)

Ratakelaaja Henry Manni kelasi neljänneksi 800 metrin finaalissa

Ratakelaaja Henry Manni on kelannut neljänneksi T34-luokan 800 metrin finaalissa Tokion paralympialaisissa. Manni ylitti maaliviivan ajalla 1.47,34.

Manni oli kärjessä ensimmäiset 400 metriä, mutta lopullinen kärkikolmikko alkoi parannella asemiaan toisella kierroksella ja viiletti suomalaisen ohitse.

Kullasta olivat loppusuoralla taistelemassa Tunisian Walid Ktila ja Arabiemiraattien Mohamed Alhammadi, joista Ktila vei lopulta pidemmän korren. Tunisialaisen voittoaika oli 1.45,50. Kolmanneksi ylsi kiinalainen Yang Wang.

800 metriä oli Mannin päämatka Tokiossa. Alkuviikolla hän tuli viidenneksi 100 metrillä.