Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Media: Afganistanissa Taleban hajotti naisten mielenosoituksen kyynelkaasulla ja pippurisumutteilla

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa maassa vallan ottanut äärijärjestö Taleban on hajottanut oikeuksiensa puolesta marssineiden naisten mielenosoituksen kyynelkaasulla ja pippurisumutteilla. Asiasta kertovat BBC ja afganistanilaismedia Tolo News .

Kymmenistä naisista koostuneen marssin kerrotaan olleen ylittämässä siltaa matkallaan kohti presidentinpalatsia, kun Talebanin joukot estivät heidän etenemisensä. Talebanin mukaan mielenosoitus pysäytettiin, koska se oli lähtenyt käsistä.

Oikeuksiensa puolesta marssivat naiset ovat osoittaneet viime päivinä mieltänsä talebaneja vastaan Kabulin lisäksi Heratissa. Kabulissa naiset osoittivat lauantaina mieltä jo toista päivää.

Taleban on muodostamassa uutta hallitusta maahan, ja toistaiseksi on epävarmaa, millaisen roolin äärivanhoillista islamin tulkintaa ajava äärijärjestö aikoo sallia naisille yhteiskunnassa.

Mielenosoittajat ovat vaatineet naisille oikeutta työntekoon ja osallistumiseen maan hallintoon. Monet pelkäävät, että naisten asema palaa samaksi kuin vuosina 1996–2001, jolloin talebanvallan alla eläneet naiset käytännössä karkotettiin kaikesta julkisesta elämästä.

Talebanin mukaan naiset voivat osallistua maan tulevaan hallintoon, mutta eivät voi toimia ministerinviroissa. Taleban ei ole vielä ilmoittanut maan uuden hallituksen kokoonpanoa, mutta ilmoitusta odotetaan lähipäivinä.

Taleban edennyt Panjshirin laaksossa

Talebanin joukot ovat edenneet pitkälle Panjshirin laaksossa Afganistanissa. Laaksoa puolustavat maan viimeiset Talebania vastustavat sissijoukot.

Tuoreiden tietojen mukaan Taleban-taistelijat ovat saapuneet Anabahin kylään, joka sijaitsee Panjshirin laaksossa noin 25 kilometrin päässä laakson reunasta.

Yhdysvalloissa toimiva Long War Journal -uutissivusto korostaa, että tiedot Panjshirin tilanteesta ovat kuitenkin osin epävarmoja ja ristiriitaisia. Joidenkin vahvistamattomien raporttien mukaan Taleban olisi miehittänyt laaksoa jo laajemminkin.

Monet ovat paenneet alueen kylistä viime päivinä, kirjoittaa italialainen avustusjärjestö Emergency, joka johtaa sairaalaa Panjshirissa.

Yhdysvaltain korkea-arvoinen kenraali Mark Milley on varoittanut, että Afganistania saattaa uhata laajempi sisällissota. Hän kyseenalaisti Fox News -televisiokanavan haastattelussa sen, kykeneekö Taleban vahvistamaan valtansa pyrkiessään muuttumaan sissijärjestöstä Afganistanin hallinnoksi.

– Luulen, että on olemassa ainakin erittäin merkittävä todennäköisyys laajemmalle sisällissodalle, sanoi Milley, joka on Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja.

Milleyn mukaan Afganistanin sisällissota tarjoaisi kasvualustan kansainvälisen terrorismin uudelle nousulle.