Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taleban haluaa syrjäytetyn hallituksen joukkoja omiin riveihinsä – sanoo vallanneensa viimeisenkin vastarintaliikkeen hallussa olleen alueen

Afganistanissa valtaan noussut Taleban-liike kehottaa sitä vastaan taistelleita entisiä vihollisia liittymään riveihinsä. Talebanin tiedottajan Zabihullah Mujahidin mukaan 20 vuoden aikana koulutetut lännen tukeman hallituksen joukot voisivat liittyä talebanien rinnalle maan nykyisen turvallisuuskoneiston osaksi.

Samalla Mujahid painotti, että kapinaa yrittäviä vastaan isketään kovaa.

– Kuka tahansa, joka tarttuu aseisiin ja aloittaa uuden vastarintaliikkeen, on epäilemättä vihollisemme, hän sanoi.

Tiedottaja kertoi lehdistötilaisuudessa myös, että odotettu Talebanin uuden hallituksen julkistaminen tapahtuu, kunhan "tekniset ongelmat" on ratkaistu. Hänen mukaansa hallitusta koskevat päätökset on jo tehty.

Talebanin odotettiin kertovan maan uuden hallinnon kokoonpanosta jo viime viikolla.

Taleban sanoo sodan olevan ohi, vastarintaliike kiistää

Taleban ilmoitti aiemmin viimeisen vastarintaliikkeen hallussa olleen alueen Panjshirin laakson olevan nyt valloitettu. Talebanin näkemys on, että sota on ohi.

Vastarintaliike NRF on kiistänyt Talebanin väitteet ja sanonut, että taistelut Talebania ja sen tukijoita vastaan jatkuvat edelleen. NRF sanoo olevansa edelleen läsnä laakson "strategisissa paikoissa".

Vastarintaliikkeen johtaja Ahmad Massoud vetosi medialle lähettämässään ääniviestissä afganistanilaisiin, jotta nämä nousisivat Talebania vastaan "maan arvokkuuden, vapauden ja vaurauden puolesta".

Mujahid toisti Talebanin näkemyksen sodan päättymisestä tiedotustilaisuudessa ja sanoi, että maassa on nyt "rauhan ja jälleenrakennuksen aika".

Vastarintaliikkeen taistelijat kärsivät tappioita viikonlopun taisteluissa. Liikkeessä taistelee esimerkiksi Panjshiriin vetäytyneitä Afganistanin armeijan sotilaita.

Aiemmin alueen vastarintaliike ehdotti tiedotteessaan, että Taleban lopettaisi sotatoimet alueella. Vastineena myös vastarintaliike lupasi pidättäytyä taisteluista.

Vastarintaliike kertoi pyrkivänsä luomaan laaksoon oman hallinnon ja haluavansa toimia turvapaikkana ihmisille, jotka eivät koe oloaan turvalliseksi muissa maakunnissa. Panjshirin laakson taistelijat onnistuivat aikoinaan vastustamaan niin Neuvostoliiton miehitystä kuin Talebanin ensimmäistä hallintoa vuosina 1996–2001.

Taleban väitti jo viikonloppuna saaneensa haltuunsa lähes koko laakson, mutta sissijoukot kiistivät asian. Niiden edustaja kuitenkin kertoi, että Taleban oli viime taisteluissa surmannut tunnetun afganistanilaistoimittajan Fahim Dashtyn ja kenraali Abdul Wudod Zaran.

Lentokenttä halutaan auki

Afganistanilaisten itsensä lisäksi kansainvälinen yhteisö pyrkii nyt totuttelemaan uuteen hallintoon. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee maanantaina Qatarissa, jossa hänen on määrä keskustella esimerkiksi Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentän avaamisesta uudelleen. Lentokentän avaaminen on tarpeen evakuointien jatkamiseksi ja kipeästi kaivatun humanitaarisen avun toimittamiseksi.

Myös Talebanin tiedottajan mukaan lentokentän avaamiseksi tehdään parhaillaan töitä ja kansainväliset lennot aloitetaan uudelleen "pian".

Keskiviikkona Blinken jatkaa matkaa Yhdysvaltain tukikohtaan Saksaan. Tukikohdassa majailee tuhansia afganistanilaisia, jotka ovat muuttamassa Yhdysvaltoihin. Saksasta käsin Blinken järjestää 20 maan virtuaalisen ministeritapaamisen yhdessä Saksan ulkoministerin Heiko Maasin kanssa.

Mujahid korosti maanantain tiedotustilaisuudessa, että "Afganistanilla on oikeus tulla tunnustetuksi" ja että ulkomaiden pitäisi avata suurlähetystönsä Kabulissa.

Talebanin vauhdikas nousu valtaan Afganistanissa on asiantuntijoiden mukaan yllättänyt todennäköisesti myös itse ääriliikkeen. Tällä kertaa Taleban on luvannut aiempaa osallistavampaa politiikkaa kuin edellisellä valtakaudellaan vuosina 1996–2001.

Liike on esimerkiksi luvannut hallinnon, joka edustaa Afganistanin monimuotoisuutta. Naisia tuskin kuitenkaan nähdään johtotehtävissä.

Viimeksi vallassa ollessaan Taleban rajoitti naisten oikeuksia merkittävästi. Tällä kertaa Taleban on luvannut, että naiset saavat muun muassa osallistua yliopisto-opetukseen, kunhan opetusluokat jaetaan sukupuolen mukaan tai miehet ja naiset erotetaan toisistaan vähintään verholla.

Yhdysvallat ilmoitti ensimmäisten amerikkalaisten lähteneen Afganistanista elokuun lopun jälkeen

Neljä yhdysvaltalaista on lähtenyt maitse Afganistanista, kertoo yhdysvaltalainen virkamies. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhdysvaltalaisia poistuu Afganistanista sen jälkeen, kun amerikkalaisjoukot vetäytyivät maasta elokuun lopussa.

Virkamiehen mukaan Taleban ei estänyt lähtöä ja oli tietoinen hankkeesta. Hän ei kertonut, minkä maan rajan neljä yhdysvaltalaista ylitti.

Virkamies kuuluu Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin seurueeseen, joka on saapunut Qatariin neuvottelemaan Talebanin kanssa.