Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyskuun 11. päivän iskujen oikeudenkäynnin valmistelu jatkuu taas – tuomio siintää hyvin kaukana horisontissa

Yhdysvaltain laivastotukikohdassa Guantanamo Bayssa jatkuu tiistaina oikeudenkäynnin valmistava käsittely, jonka viisi epäiltyä on heikossa kunnossa. Asianajajiensa mukaan epäillyt kärsivät ankaran kidutuksen pitkäaikaisista vaikutuksista sekä 15 vuotta kestäneen kovissa oloissa eristettynä olemisen seurauksista.

Syytteet eivät ole keveitä: syyttäjät sanovat Khalid Sheikh Mohammedin olevan yksi Yhdysvalloissa syyskuussa 2001 tehtyjen terrori-iskujen keskeisistä suunnittelijoista. Ammar al-Baluchi, Walid bin Attash, Ramzi bin al-Shibh ja Mustafa al-Hawsawi ovat syytettyinä samoista iskuista.

Kuulemisiin tuli koronaviruspandemian vuoksi lähes puolitoistavuotinen tauko. Nyt käsittelyä jatketaan taas pisteestä, johon se taannoin jäi: puolustuksen tavoitteena on kumota hallituksen todisteet sillä, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA on kiduttanut epäiltyjä vuosina 2002–2006.

Tapauksen uusi ja kahdeksas tuomari, maan ilmavoimien eversti Matthew McCall ei vaikuta vauhdittavan etenemistä. Tiistain alustava kuuleminen keskittyy hänen omaan pätevyyteensä. Kummankin puolen asianajajat saavat kyseenalaistaa uuden tuomarin mahdollisen puolueellisuuden varalta.

Loppuviikoksi luvassa on todennäköisesti puolustuksen ja sotilassyyttäjien tapaamisia.

Sotilassyyttäjät ovat kieltäytyneet luovuttamasta osaa todisteista, ja puolustusasianajajat ovat arvioineet, että oikeudenkäynnin esivaihe voi helposti kestää vielä vuodenkin verran. Varsinainen oikeudenkäynti ja mahdollinen tuomio siintävät siis vielä hyvinkin kaukana horisontissa.

Puhtaat vai "puhtaat" kuulustelut?

Epäillyt näyttäytyvät erityisin turvatoimin varustetussa sotilasoikeussalissa, jonka ympäri kulkee piikkilanka-aitoja. Kullakin heistä on oma puolustustiiminsä.

Yleisössä on iskuissa kuolleiden omaisia sekä laaja joukko toimittajia. Iskuista tulee lauantaina kuluneeksi tasan 20 vuotta.

Epäiltyjä uhkaa kuolemantuomio lähes 3 000 ihmisen murhaamisesta ja terrorismista. Heitä puolustavat armeijan nimeämät puolustusasianajat sekä vapaaehtoiset asianajajat yksityiseltä sektorilta ja kansalaisjärjestöistä.

Syyttäjien näkökulmasta tapaus on ollut alusta asti selvä siinäkin tapauksessa, ettei siinä oteta huomioon CIA:n brutaaleissa kuulusteluissa saatuja tietoja. Syyttäjien mielestä kaikki epäillyt tarjosivat pitäviä todisteita myös niin kutsutuissa "puhtaissa" kuulusteluissa vuonna 2007 saavuttuaan Guantanamoon. Tuolloin kuulustelut teki liittovaltion poliisi FBI.

Puolustusasianajat näkevät, että vuoden 2007 kuulustelut olivat kaukana "puhtaista". FBI osallistui CIA:n kidutusohjelmaan, ja myös FBI:n kuulusteluissa oli asianajajien mukaan kidutuksen uhka. Näin ollen puolustus kokee, että kuulustellut puhuivat FBI:lle peläten, että kidutus aloitetaan uudelleen.

Baluchia edustava James Connell on painottanut, että juuri kidutuksen salaaminen on syy siihen, että epäillyt on tuotu Guantanamoon sen sijaan, että heidät olisi viety oikeuden eteen Yhdysvalloissa.

Hallitus ei luovuta materiaaleja

Todistaakseen väitteensä puolustus on vaatinut nähtäville valtavia määriä salaiseksi luokiteltua materiaalia, mitä hallitus ei kuitenkaan ole suostunut luovuttamaan. Joukossa on muun muassa alkuperäinen kidutusohjelma, kuvauksia oloista Guantanamossa ja terveydentilan arviointeja.

Lisäksi puolustus haluaa kuulla kymmeniä todistajia lisää.

Vaatimukset ovat viivästyttäneet prosessin etenemistä. Puolustus syyttää hallitusta siitä, että se tarkoituksellisesti piilottelee tapaukselle olennaisia materiaaleja.

Puolustusasianajaja Alka Pradhan huomautti, että hallitukselta kesti kuusi vuotta myöntää, että FBI oli mukana kidutusohjelmassa.

– Tämä tapaus on todella väsyttävä. He salaavat tietoja, jotka ovat oikeudessa aivan normaalin prosessin mukaisia.

Syytettyjen joukossa on iskun keskeiseksi suunnittelijaksi epäilty

Guantanamossa oikeussaliin astui tiistaina viisi miestä, joiden joukossa oli Khalid Sheikh Mohammed. Hänen epäillään olleen yksi terrori-iskujen keskeisistä suunnittelijoista.

Mohammed on Pakistanin kansalainen, mutta varttui Kuwaitissa. Hän valmistui yhdysvaltalaisesta yliopistosta. Kun Osama bin Laden oli hyväksynyt syyskuun 11. päivän suunnitelman, sen johtoon laitettiin kerrotun mukaan Mohammed. Hänet vangittiin Pakistanissa 2003. Kuulusteluissa käytettiin vesikidutusta ja muita julmia kuulustelumetodeja. Guantanamoon hänet lähetettiin 2006.

Ramzi bin al-Shibh kouluttautui kerrotun mukaan al-Qaidan leirissä Afganistanissa. Hänen epäillään tulleen osaksi solua, johon kuului muun muassa yksi syyskuun iskujen toteuttajista, Mohammad Atta. Ramzi bin al-Shibh vangittiin Pakistanissa 2002. Myös hänen kuulusteluissaan käytettiin kidutusta. Guantanamoon hänet siirrettiin 2006.

Walid bin Attashin on sanottu auttaneen Mohammedia syyskuun iskujen suunnittelussa. Vuonna 1999 hän johti lähitaistelukurssia al-Qaidan leirissä, ja kurssille osallistui joitakin syyskuun iskujen tekijöitä.

Ammar al-Baluchi tai Ali Abdul Aziz Ali vangittiin Pakistanissa 2003. Syytösten mukaan hän valmensi iskun tekijöitä ja auttoi näitä matkavalmisteluissa. Hänen kuuluisteluissaan käytettiin kidutusta.

Mustafa al-Hawsawi auttoi syytösten mukaan iskun tekijöitä matkajärjestelyissä. Hänet vangittiin Pakistanissa 2003. Myös häneen käytettiin julmia kuulustelumenetelmiä. Hänet lähetettiin Guantanamoon 2006.