Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies tuomittiin 80 päiväsakkoon ex-pääministeri Sipilän pahoinpitelystä – oikeus otti kantaa poliitikkojen maalittamiseen: "Tällaiselle toiminnalle ei pidä antaa jalansijaa tässä maassa"

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut miehen sakkoihin kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) pahoinpitelystä. 38-vuotias mies tuomittiin 80 päiväsakkoon, mistä koituu maksettavaa hänen tuloillaan 480 euroa.

Oikeuden mukaan teon ainoa motiivi oli se, että mies tunnisti Sipilän poliitikoksi ja entiseksi pääministeriksi. Oikeus huomautti, että tilanne oli Sipilälle täysin ennakoimaton eikä hän ollut provosoinut sitä.

Tuomiossa otettiin myös kantaa poliitikkojen kokemaan niin sanottuun maalittamiseen, joka on oikeuden mukaan erittäin moitittavaa ja tulee ottaa huomioon rangaistusta ankaroittavana seikkana.

– (Maalittamisessa) tarkoitus on pelotella virkamiestä tai poliitikkoa luopumaan virkatoimistaan. Tällaisella toiminnalla on siis laajakantoisempaa vaikutusta kuin tämä päivä. Tällaiselle toiminnalle ei pidä antaa jalansijaa tässä maassa, käräjätuomari sanoi tuomiota lukiessaan.

Käräjäoikeus käytti rangaistusta määrätessään koventamisperusteena miehen aiempaa rikostaustaa, mutta katsoi teon silti olevan sovitettavissa sakkorangaistuksella.

Sipilä ei ollut paikalla, kun tuomio julistettiin

Aluesyyttäjä Annamari Lappalainen oli tyytyväinen käräjäoikeuden tuomioon.

– Sehän on aivan totta, mitä käräjäoikeus sanoi, että tällaiselle toiminnalle ei voi antaa jalansijaa yhteiskunnassamme. Siksi tämä tuotiin käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Nämä (Sipilän) vammathan jäivät lieviksi, mikä oli tietenkin hyvä, ja jos joku toinen henkilö olisi ollut asianomistajana, olisi voitu harkita sovintomenettelyä, Lappalainen kertoi.

– Mutta tässä tapauksessa, kun motiivi oli, että vastaaja tunnisti asianomistajan entiseksi pääministeriksi ja tämän takia kohdisti väkivaltaa, katsottiin, että asia täytyy tuoda käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Sipilä poistui käräjäoikeudesta heti kuulemisensa jälkeen eikä ollut paikalla kun tuomio julkistettiin. Tuomittu mies ei saapunut ollenkaan oikeuden istuntoon.

Kohtasivat liikennevaloissa

Pahoinpitely tapahtui 7. tammikuuta, kun Sipilä oli ylittämässä tietä Eduskuntatalon lähistöllä.

Oikeudessa kuultu Sipilä kertoi olleensa puhelimessa ja odottaneensa liikennevaloissa, kun epäilty käveli päin punaisia ja tuli hänen luokseen.

– Hän (syytetty) puhui turpaan antamisesta. Ajattelin, että vältän tilanteen, kun lähden rauhallisesti pois. Hän sitten lähti perään, löi nyrkillä selkään ja sanoi, että nyt tulee kunnolla turpiin. Silloin sanoin puhelimessa olleelle, että tämä ei taida nyt jättää rauhaan, kutsu poliisit, Sipilä kertoi.

– Ajattelin, että saisin hänet sillä poistumaan paikalta ja olemaan toteuttamatta uhkaustaan. Hän vielä vähän aikaa seurasi, mutta lähti sitten pois.

Esitutkinnassa teolle ei selvinnyt mitään erityistä syytä, vaan mies toimi poliisin mukaan ilmeisesti hetken mielijohteesta. Mies kiisti esitutkinnassa, että olisi syyllistynyt pahoinpitelyyn, mutta myönsi "taputtaneensa" Sipilää selkäpuolelle tai olkapäälle.

Miehen mukaan hän oli kävellyt suojatien yli ja "ehkä tunnistanut" entisen pääministerin Sipilän. Mies sanoi, että saattoi kutsua Sipilää tilanteessa nimellä, mutta kiisti lyöneensä tätä, huutaneensa tälle mitään tai uhanneensa tätä.

– Kiistän syyllistyneeni asiassa pahoinpitelyyn ja olen vain taputtanut häntä olkapäälle tai selkäpuolelle. En ole halunnut häntä vahingoittaa millään tavalla. Jos asiaa katsotaan lievänä tekomuotona, niin siihen olen sitten syyllistynyt, mies kommentoi esitutkinnassa.

Mies ei osannut täysin vastata siihen, miksi "taputti" Sipilää ja mitä hän tavoitteli sillä.

– Vaikea sanoa, ehkä toivotin hyvää matkaa.

"Lyöntikohta vähän punoitti"

Sipilän mukaan hänelle ei tullut tilanteesta vammoja, joiden takia olisi käynyt lääkärissä.

– Lyöntikohta vähän punoitti, mutta ei ole sen kummempia vammoja, Sipilä kertoi.

Sipilä sanoi ottaneensa miehen uhkailun tosissaan, koska tämä oli jo kertaalleen lyönyt häntä.

– Se (lyönti) tuli yllättäen, kun en havainnut hänen lähteneen perään. Hän sitten kumautti selkään. Ehkä siinä uhkaavinta oli se, että hän uhkaili jatkaa.

Sipilä kuvasi miehen lyönnissä olleen sen verran voimaa, että "tämän kokoinen mies horjahti".

– Selvästi se nyrkki kumahti selkään ja siinä pikkuisen tasapaino horjahti, mutta ei nyt voi mistään pieksämisestä puhua, kun kerran lyötiin nyrkillä selkään, Sipilä sanoi.

Vuonna 2011 eduskuntaan noussut Sipilä toimi pääministerinä vuosina 2015–2019.