Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Blinken kertoo Talebanin vakuuttaneen, että afganistanilaiset saavat lähteä maasta

Qatariin matkustanut Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoo Afganistanissa valtaan nousseen Taleban-liikkeen toistaneen lupauksensa siitä, että afganistanilaiset ovat vapaita lähtemään maasta. Blinken puhui asiasta tavattuaan yhdessä puolustusministeri Lloyd Austinin kanssa Qatarin viranomaisia.

Yhdysvallat ja monet muut länsimaat ovat evakuoineet sekä kansalaisiaan että palkkalistoillaan olleita afganistanilaisia Afganistanista sen jälkeen kun Taleban nousi maassa valtaan.

Blinkenin mukaan Taleban on kertonut Yhdysvalloille päästävänsä vapaasti lähtemään kaikki ne, joilla on matkustusasiakirjat. Ulkoministeri lupaa Yhdysvaltojen huolehtivan siitä, että lupaus myös toteutuu.

Blinkenin ja Austinin matkan tarkoitus oli keskustella Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentän avaamisesta. Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymisen jälkeen suurelta osin suljettu kenttä aiotaan Qatarin mukaan avata toivottavasti pian, mikä voi avata joillekuille pois haikaileville afganistanilaisille väylän ulos maasta.

Tilauslentojen järjestämisessä vaikeuksia

Maanantaina Yhdysvallat evakuoi neljä yhdysvaltalaista Afganistanista maateitse. Evakuoinnit olivat ensimmäiset sen jälkeen kun Yhdysvaltojen joukot poistuivat maasta. Ulkoministeriön mukaan Taleban tiesi operaatiosta eikä puuttunut siihen.

Kansalaisjärjestöjen mukaan satoja tai jopa yli tuhat ihmistä on kuitenkin edelleen jumissa Mazar-i-Sharifin lentokentällä maan pohjoisosassa. Joukossa on tyttöjä ja Yhdysvaltain kansalaisia.

Blinken sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei Taleban ole estänyt lähtöä keneltäkään, jolla on tarvittavat matkustusasiakirjat. Ministerin mukaan meneillään ei siis ole esimerkiksi panttivankeuteen verrattava tilanne.

Blinken huomautti, että tilauslentojen järjestämisessä on vaikeuksia, koska Yhdysvalloilla ei ole paikan päällä henkilökuntaa. Huolena on muun muassa se, ettei lennoille nousevien henkilöllisyyttä voida varmistaa. Ongelmia ratkotaan kuitenkin Blinkenin mukaan parhaillaan.

Puolustusministeri Austin sanoi tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat on edelleen sitoutunut estämään Afganistanista lähtöisin olevat uhat. Hän totesi, että joukkojen vetäytyminen vaikeuttaa alueelta tulevien uhkien tunnistamista ja niihin puuttumista.

Taleban hajotti mielenosoituksia Kabulissa

AFP:n työntekijän mukaan Taleban hajotti tiistaina useita mielenosoituksia Kabulissa ampumalla ilmaan. Kaupungissa järjestettiin ainakin kolme mielenosoitusta, joista yhdessä ihmisiä kokoontui Pakistanin suurlähetystön ulkopuolelle muun muassa vastustamaan Pakistanin puuttumista Afganistanin asioihin. Pakistania on pitkään syytetty läheisistä siteistä Taleban-liikkeeseen.

Julkiset mielenosoitukset eivät olisi tulleet kuuloonkaan Talebanin edellisellä valtakaudella, jolloin ihmisiä teloitettiin julkisesti ja varkailta katkottiin käsiä.

Viime päivinä afganistanilaiset ovat järjestäneet pieniä ja toisistaan erillisiä mielenosoituksia maan suurimmissa kaupungeissa. Esimerkiksi naisia on kokoontunut eri puolilla maata vaatimaan oikeuksia ja osallisuutta uudessa hallituksessa. Taleban ei vielä ole julkistanut hallitustaan.

Taleban on luvannut tällä kertaa muodostaa hallituksen, joka edustaa maan etnistä monimuotoisuutta. Naisia hallituksessa tuskin siltikään nähdään.