Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ainakin viidennes vauvaperheistä kokee uupumuksen oireita – eniten uupumusoireita ja yksinäisyyttä koetaan Kainuussa

Uupumusoireet ja yksinäisyyden kokemukset vaihtelevat kuitenkin suuresti eri puolilla Suomea. Timo Heikkala / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg / STT

Uupumuksen oireita on 20–40 prosentilla vauvaperheistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus. Uupumusoireet ja yksinäisyyden kokemukset vaihtelevat kuitenkin suuresti eri puolilla Suomea.

– Alueilla on nyt mahdollisuus saada alustava kuva oman alueen vauvaperheiden hyvinvoinnista, jonka perusteella ne voivat tarvittaessa pohtia toimia perheiden hyvinvoinnin lisäämiseksi, vaikka pienten vastausmäärien antama kuva ei ole täysin luotettava, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti tiedotteessa.

Synnyttäneillä vanhemmilla eniten uupumusoireita oli Kainuun hyvinvointialueella ja vähiten Kanta-Hämeen, Keski-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueilla. Kainuussa oireita koki 42 prosenttia vanhemmista ja muilla mainituilla hyvinvointialueilla noin kolmannes vanhemmista.

Toisilla vanhemmilla uupumusoireita oli yleisimmin Helsingin, Pohjanmaan, Lapin ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueilla, missä uupumusoireista kärsi yli kolmannes kyselyyn vastanneista. Vähiten uupumusoireita toisilla vanhemmilla oli Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, missä uupumusoireita koki noin viidennes kyselyyn vastanneista.

Kainuussa neljännes synnyttäneistä kokenut yksinäisyyttä

Myös yksinäisyyttä koettiin eniten Kainuun hyvinvointialueella, vähiten sen sijaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella. Kainuussa yksinäisyyttä koki synnyttäneistä vanhemmista joka neljäs, mutta Keski-Uudellamaalla harvempi kuin joka kymmenes synnyttäneistä.

THL:n mukaan toisen vanhemman yksinäisyyden kokemukset olivat kyselyn perusteella harvinaisia. Eniten sitä koettiin Lapin ja Kainuun hyvinvointialueilla, joissa toisista vanhemmista noin viisi prosenttia oli kokenut yksinäisyyttä.

Tutkimuksen mukaan äitiysneuvolakäynteihin oli koko maassa tyytyväisiä noin kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta vanhemmasta. Lastenneuvolakäynteihin oli koko maassa tyytyväisiä puolet synnyttäneistä ja yli puolet toisista vanhemmista.

THL:n FinLapset-kyselytutkimukseen kutsuttiin yli 34 000 vanhempaa, joista puolet äideistä ja runsas kolmannes toisista vanhemmista vastasi kyselyyn. Tutkimus tehtiin maalis–joulukuussa 2020.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut