Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Monet suomalaiset mättävät biojätteet sekaroskikseen, Tanska luopuu kaikista koronarajoituksista, Biden turhautunut rokottamattomiin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Moni omakotitaloasuja ei lajittele biojätettä

Suurin osa suomalaisista omakotitaloasujista kerää biojätteen sekajätteeseen, kerrotaan Suomen Kiertovoima -järjestöstä. Myös kotikompostorit ovat kotipihoilla yleisiä.

Lähivuosina monen on pakko aloittaa biojätteen lajittelu erilliskeräykseen tai kotikompostoriin. Vuoden 2024 heinäkuusta alkaen kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa myös omakotitaloissa on aloitettava biojätteen erilliskeräys. Muutoksen syynä on uusi jätelaki.

Useimmilla Suomen alueilla omalle pihalle voi jo nyt tilata tyhjennettävän biojäteastian. Joillakin haja-asutusalueilla palvelua ei ole tarjolla.

Tanska luopuu kaikista koronarajoituksista

Tanskassa luovutaan tänään kaikista koronapandemian takia määrätyistä rajoituksista. Päätöstä perustellaan sillä, että tautitilanne on Tanskassa hallinnassa ja rokotuskattavuus korkea. Koronaviruksen aiheuttamaa tautia ei enää luokitella Tanskassa yhteiskunnan kannalta kriittiseksi tekijäksi.

Terveysministeri Magnus Heunicken mukaan hallitus ei kuitenkaan epäröi toimia nopeasti, jos tauti alkaa jälleen uhata yhteiskunnan tärkeitä toimintoja.

Tanskassa neljä viidestä yli 12-vuotiaasta on saanut täyden koronarokotussarjan. (Lähde: AFP)

Presidentti Biden on turhautunut rokottamattomiin

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmaissut turhautumista rokottamattomia ihmisiä kohtaan. Presidentti sanoo, että selvä vähemmistö estää maata selviämästä koronaviruksesta.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin koronarokoteseurannan mukaan maassa on täysin rokotettu 62 prosenttia kaikista yli 12-vuotiaista.

Koronavirustartunnat ovat olleet Yhdysvalloissa nousussa viime aikoina. Sairaalahoitoa koronatartunnan vuoksi ovat erityisesti tarvinneet rokottamattomat.

Biden määrää yli sadan työntekijän yritykset huolehtimaan työntekijöidensä koronarokotuksista

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto määrää yli sadan työntekijän yritykset rokotuttamaan kaikki työntekijänsä tai testaamaan rokottamattomat työntekijät koronaviruksen varalta vähintään kerran viikossa, Valkoinen talo kertoo.

Määräys vaikuttaa noin 80 miljoonaan ihmiseen.

Jo aiemmin vastaavia rokotusvaatimuksia on asetettu liittovaltion työntekijöille ja liittovaltiolta korvauksia saavissa sairaaloissa työskenteleville. (Lähde: AFP)

YK:n pääsihteeri Guterres: Talebanin kanssa on ylläpidettävä dialogia - varoittaa talouden romahtamisen seurauksista

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että kansainvälisen yhteisön tulee ylläpitää dialogia Afganistanissa valtaan nousseen äärijärjestö Talebanin kanssa.

Guterres sanoo, että maan talouden romahtamisella olisi humanitaarisia seurauksia. Hänen mukaansa jopa miljoonat voivat olla vaarassa kuolla nälkään.

YK:n pääsihteerin Afganistanin-erityisedustaja Deborah Lyons sanoi aiemmin, että valtioiden tulisi mahdollistaa rahan siirtyminen Afganistaniin Taleban-hallinnosta huolimatta. (Lähde: AFP)

Zapad 21 -sotaharjoituksen päävaihe alkaa Venäjällä ja Valko-Venäjällä

Venäjän tämän vuoden pääsotaharjoitus Zapad 21 huipentuu tänään alkavaan viikon pituiseen aktiivivaiheeseen. Taisteluharjoituksia järjestetään harjoitusalueilla Venäjän ja Valko-Venäjän alueella.

Venäjän puolustusministeriön ilmoituksen mukaan Zapadin harjoituskokonaisuuteen osallistuu tällä kertaa noin 200 000 sotilasta.

Venäjän strateginen pääsotaharjoitus kiertää vuosittain eri sotilaspiireissä. Edellinen Venäjän läntiseen sotilaspiiriin ja Valko-Venäjälle sijoittunut Zapad-harjoitus pidettiin vuonna 2017.

Tänä vuonna huolia Zapadin suhteen on lisännyt entuudestaan kireä tilanne Valko-Venäjän ja sen läntisten Nato-rajanaapureiden välillä.

Lukashenka ja Putin sopivat taloudellisen yhteistyön syventämisestä

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka aikovat syventää maiden välistä taloudellista yhteistyötä. Putin ja Lukashenka tapasivat torstaina Moskovassa.

Neuvotteluissa sovittiin 28 ohjelmasta, joilla maiden talouksia pyritään lähentämään. Putinin mukaan mailla on lopulta yhtenäinen "makrotalouspolitiikka".

Jo ennen tapaamista kerrottiin, että tapaaminen keskittyy pitkälti maiden kahdenvälisiin suhteisiin, eikä mitään uusia sopimuksia ollut odotettavissa. (Lähde: AFP)

Meksikon korkein oikeus linjasi, että abortin murhaan rinnastava laki on perustuslain vastainen

Meksikon korkein oikeus on linjannut, että abortin murhaan rinnastava laki on perustuslain vastainen. Kyseinen rikoslaki on ollut voimassa Sinaloan osavaltiossa. Laki on myös määritellyt elämän alkavan hedelmöittymisestä.

Tiistaina korkein oikeus linjasi abortin kriminalisoinnin olevan perustuslain vastaista. Abortti on ollut laillista vain pääkaupunki Mexicossa sekä kolmessa osavaltiossa raskauden ensimmäisen 12 viikon aikana.

Meksikossa osavaltioilla on oikeus määrittää lakinsa itsenäisestä, mutta ne mitätöidään, jos ne ovat ristiriidassa korkeimman oikeuden päätösten kanssa. (Lähde: AFP)

19-vuotias Fernandez esti Yhdysvaltain avoimissa toiseksi sijoitetun Sabalenkan pääsyn finaaliin

Tenniksen Yhdysvaltain avoimissa Kanadan Leylah Fernandez on pudottanut Valko-Venäjän Arina Sabalenkan naisten kaksinpelin finaalista. Sabalenka oli turnauksen 2. sijoitettu.

Fernandez vei pelistä voiton erin 7(7)–6(3), 4–6, 6–4.

19-vuotias Fernandez on maailmanlistalla sijalla 73, kun Sabalenkan on toisella sijalla.

Fernandez kohtaa finaalissa joko Britannian Emma Raducanun tai Kreikan Maria Sakkarin.