Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Syyskuun terrori-iskuista 20 vuotta, presidentti Biden käy tapahtumapaikoilla, Henkilövalinnat nousevat keskiöön vihreiden puoluekokouksessa, Nasan Perseverance-mönkijän tuoreissa näytteissä on viitteitä mahdollisesta elämästä Marsissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Henkilövalinnat nousevat keskiöön vihreiden puoluekokouksessa

Tänään ja huomenna järjestettävän vihreiden puoluekokouksen keskiössä ovat varapuheenjohtajavalinnat.

Puheenjohtaja Maria Ohisalo jää loppusyksystä äitiysvapaalle ja hänen tehtävänsä sekä puoluejohtajana että ministerinä tulevat sijaistettaviksi.

Viikonvaihteen kokous ei päätä sijaisjärjestelyistä, mutta varapuheenjohtajakisassa parhaiten menestyvän arvioidaan olevan vahvoilla Ohisalon tuuraajaksi.

Vihreille valitaan kaikkiaan kolme varapuheenjohtajaa.

Vihreät voivat halutessaan jakaa sijaispuheenjohtajan ja -ministerin tehtävät kahdelle henkilölle, mutta päätöksiä tästä tehdään vasta lähiviikkoina.

Kokouksessa valitaan varsinaiseksi puheenjohtajaksi jatkokaudelle Ohisalo, sillä tällä ei ole vastaehdokkaita.

Syyskuun terrori-iskuista 20 vuotta, presidentti Biden käy tapahtumapaikoilla

Yhdysvalloissa muistetaan tänään 20 vuotta sitten tehtyjä syyskuun 11. päivän terrori-iskuja.

Terroristien kaappaamat matkustajakoneet iskeytyivät World Trade Centerin kaksoistorneihin New Yorkissa sekä puolustusministeriö Pentagonin rakennukseen Washingtonissa. Neljäs koneista putosi maahan Pennsylvaniassa matkustajien hyökättyä kaappareiden kimppuun.

Presidentti Joe Biden aikoo vierailla muistopäivänä kaikilla kolmella tapahtumapaikalla.

Iskujen sarjassa sai surmansa noin 3 000 ihmistä. Pian iskujen jälkeen Yhdysvallat aloittivat sotatoimet Afganistanissa, mistä viimeisetkin amerikkalaissotilaat poistuivat viime kuun lopussa. (Lähde: AFP)

Biden kannustaa yhtenäisyyteen syyskuun 11. päivän vuosipäivän aattona

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kannustanut yhdysvaltalaisia yhtenäisyyteen videolla, joka julkaistiin paikallista aikaa perjantaina eli syyskuun 11. päivän terrori-iskujen vuosipäivän aattona.

Biden kuvaili yhtenäisyyttä Yhdysvaltojen merkittävimmäksi voimaksi.

Biden ja hänen puolisonsa Jill Biden aikovat vierailla muistopäivänä kaikilla kolmella tapahtumapaikalla: New Yorkissa, Pentagonissa ja Pennsylvaniassa. (Lähde: AFP)

Britannian Johnson: Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen tekijät epäonnistuivat länsimaisten arvojen tuhoamisessa

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo, että syyskuun 11. päivän terrori-iskujen tekijät epäonnistuivat länsimaisten arvojen tuhoamisessa. Pääministeri kommentoi asiaa videoviestissään. Yhdysvalloissa muistetaan tänään 20 vuotta sitten tehtyjä syyskuun 11. päivän terrori-iskuja.

Johnson sanoo muun muassa, etteivät jihadistit onnistuneet ajamaan kansakuntaa erilleen tai saaneet luopumaan arvoista tai elämään jatkuvassa pelossa. New Yorkissa syntynyt Johnson sanoi muun muassa myös, että syyskuun 11. päivän terrori-iskussa kuolleet 67 brittiä ovat symboli Britannian ja Yhdysvaltojen ikuisesta ystävyydestä. (Lähde: AFP)

Nasan Perseverance-mönkijän tuoreissa näytteissä on viitteitä mahdollisesta elämästä Marsissa

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan Perseverance-mönkijä on kerännyt Marsista kaksi kivinäytettä, joissa on merkkejä siitä, että ne ovat olleet kosketuksissa veden kanssa pidemmän aikaa. Tiedotteen mukaan näytteet antavat viitteitä siitä, että ympäristössä on mahdollisesti ollut elämää.

Mönkijä on toiminut Jezero-kraaterin alueella, jolla tiedetään olleen järvi 3,5 miljardia vuotta sitten, jolloin Marsin ilmasto oli nykyistä lämpimämpi ja kosteampi.

Tutkijat ovat jo aiemmin tienneet järvestä, mutta varmaa ei ole ollut, oliko kraatteri esimerkiksi täyttynyt vain tulvavedestä joiksikin vuosikymmeniksi. (Lähde: AFP)

Israelissa on saatu kiinni kaksi vankilasta tunnelin kautta paenneista palestiinalaisvangeista

Israelissa on saatu kiinni kaksi kuudesta korkean turvaluokituksen vankilasta paenneesta palestiinalaisvangista, kertoo poliisi. Paenneiden etsinnät alkoivat maanantaina.

Kiinni saadut vangit kuuluvat Islamilainen Jihad -nimiseen äärijärjestöön, joka on muun muassa Euroopan unionissa luokiteltu terroristijärjestöksi.

Vankien paon on kerrottu johtaneen vankilalaitoksen kriisiin. Vangit olivat kaivaneet sellin lavuaarin alta tunnelin, jota kautta he pakenivat vankilasta. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain avointen miesten finaalissa kohtaavat maailmanlistan kärjen Djokovic ja Medvedev

Venäjän Daniil Medvedev ja Serbian Novak Djokovic ovat edenneet välieristä Yhdysvaltain avoimen mestaruusturnauksen finaaliin.

Djokovic pitää maailmanlistan kärkisijaa, ja Medvedev on sijoitettu listalla toiseksi.

Serbialainen päihitti aikaisin Suomen aikaa Saksan Alexander Zverevin viiteen erään venyneessä ottelussa. Zverev kaatui erin 4–6, 6–2, 6–4, 4–6, 6–2.

Medvedev kukisti välierässä Kanadan Felix Auger-Aliassimen erin 6–4, 7–5, 6–2. (Lähde: AFP)

Lentopallomiehet jahtaavat jättiyllätystä EM-turnauksen neljännesvälierissä - vastassa kaksien viime kisojen mestari Puola kotikentällään

Suomen pelit lentopalloilun miesten EM-kilpailuissa jatkuvat tänään neljännesvälierissä ottelulla Puolaa vastaan.

Puola on kaksien viime kisojen maailmanmestari, se voitti lohkovaiheessa kaikki viisi otteluaan. Suomi kärsi Tampereella pelatussa C-alkulohkossa tappiot Venäjälle ja Hollannille.

Puolan Gdanskissa pelattava ottelu alkaa kello 21.30 Suomen aikaa.