Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttajaliitto: Autokatsastuksen hinnoissa kymmenien eurojen eroja – nettivaraaja pääsee usein halvemmalla

Autokatsastuksen hinnoissa voi olla lähes viidenkymmenen euron eroja, käy ilmi Kuluttajaliiton hintavertailusta.

Katsastuksessa voi Kuluttajaliiton mukaan säästää useita kymmeniä euroja erityisesti kiinnittämällä huomiota ajan varaustapaan. Hintaan vaikuttaa, varaako ajan netissä, puhelimitse vai ajaako katsastukseen ilman ajanvarausta. Edullista katsastusta haluavan kannattaa tehdä ajanvaraus netissä.

Kuluttajaliitto vertaili yli 50 katsastusaseman hintoja 14 kaupungissa.

– Hinnoissa oli vaihtelua paikkakunnittain, mutta myös saman ketjun sisällä, pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell sanoo Kuluttajaliiton tiedotteessa.

Vertailussa löytyi yli kaksinkertaisia hintaeroja määräaikaiskatsastuksen ja päästömittauksen pakettihinnoista. Vertailun halvin hinta oli 37 euroa nettiajanvarauksella ja kallein 84 euroa ilman ajanvarausta tai puhelinajanvarauksella. Myös pelkän määräaikaiskatsastuksen hinnoista löytyi yli kaksinkertaisia eroja.

Halvinta Turussa, kalleinta Hämeenlinnassa

Hintavertailussa mukana olleista asemista edullisimmat katsastusasemat olivat kaikki K1 Katsastus -ketjun asemia, joissa monelta asemalta saa määräaikaiskatsastuksen nettivarauksella alle 20 eurolla.

Vertailun halvin hintataso oli Turussa. Seinäjoella ja Kuopiossa katsastuspakettien keskimääräiset hinnat olivat lähellä Turun hintatasoa. Vertailun korkein hintataso oli Hämeenlinnassa. Myös Oulussa katsastushinnat olivat korkeita.

Markkinajohtaja A-Katsastus kieltäytyi antamasta hintatietojaan Kuluttajaliiton hintavertailuun. Yhtiö perusteli ratkaisuaan sillä, että katsastusalan hinnoittelu on vapaasti kilpailtua ja hinnat vaihtelevat paikkakunnittain ja jopa asematasolla.

A-Katsastuksen markkinaosuus oli vuonna 2019 noin viidenneksen luokkaa.

Beurling-Pomoellin mukaan A-Katsastuksen harjoittama dynaaminen eli tilanteen mukaan muuttuva hinnoittelu on kuluttajan kannalta epäkiitollista, sillä se tekee hintavertailuista erittäin vaikeita.

– Parempi olisi, jos annettaisiin jokin enimmäishinta ja sanottaisiin, että palvelun voi saada myös halvemmalla, Beurling-Pomoell sanoi STT:lle.

Harhaanjohtavaa hinnoittelua

Kuluttajaliitto varoittaa kuluttajia myös siitä, että jotkut katsastusfirmat ilmoittavat hintansa harhaanjohtavasti ilman liikenne- ja viestintävirasto Traficomin muutaman euron suuruista viranomaismaksua. Viranomaismaksu on pakollinen ja sen pitäisi Kuluttajaliiton mukaan aina sisältyä myös netissä ilmoitettuihin hintoihin.

– Tämähän on verrattavissa siihen, että joskus näkee kuluttajahintoja mainittavan ilman arvonlisäveroa, vaikka näin ei saisi toimia, Beurling-Pomoell sanoo.