Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Podetko tunnontuskia, kun heität ruokaa pois? – Tutkimuksessa paljastui suomalaisten omatunnosta uusia puolia

Kaksi kolmesta suomalaisesta, eli tarkalleen ottaen 67 prosenttia, kokee ainakin silloin tällöin huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois.

Määrä on laskeva, sillä viime vuonna asiasta poti huonoa omaatuntoa 78 prosenttia suomalaisista. Huonoa omaatuntoa tuntevien osuus on aiemmin noussut tasaisesti tutkimuksessa, jota on toteutettu vuodesta 2017 lähtien.

Nyt suomalaiset kokivat ensimmäisen kerran selvästi vähemmän huonoa omaatuntoa ruoan pois heittämisestä kuin viime vuosina.

Kuusi prosenttia suomalaisista kertoo, etteivät pode koskaan huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois.

Naiset kokevat selvästi miehiä enemmän tunnontuskia, kun nakkaavat ruokaa ulos.

Tiedot ilmenevät tutkimuksesta, jonka hävikkiruokaa verkossa myyvä Matsmart tilasi markkinatutkimusyritys Kantarilta. Tutkimus toteutettiin jo viidentenä vuotena peräkkäin, ja siihen osallistui 2 014 suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali oli kaksi prosenttiyksikköä puoleen tai toiseen.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa, jonka tavoitteena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli sata miljoonaa kiloa ruokaa. EU on linjannut, että jäsenmaiden tulisi vähentää ruokahävikin määrä puoleen vuoteen 2030 mennessä.