Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin hallinto-oikeus päätti, että mies saa muuttaa nimensä Luciferiksi – mies perusteli asiaa muun muassa huolellisella harkinnallaan ja grillin tavaramerkillä

Helsingin hallinto-oikeus on päättänyt, että keski-ikäinen mies saa muuttaa yhdeksi etunimekseen Lucifer. Näin ollen se kumosi Digi- ja väestötietoviraston (DVV) aiemman päätöksen, jossa haettua etunimeä ei ollut hyväksytty.

DVV:n mukaan nimilautakunta ei puoltanut esitettyä nimeä, sillä se katsoo Luciferin olevan omiaan aiheuttamaan pahennusta ja siten etu- ja sukunimilain vastainen.

– Ehdotettuun nimeen liittyy kielteisiä sivumerkityksiä, koska se on samastettavissa yhteen Saatanan monista nimistä, viraston perusteluissa sanottiin.

Miehen mukaan haettu nimi ei aiheuta nyky-yhteiskunnassa pahennusta, sillä kristillisen uskon asema on heikentynyt.

– Lucifer ei ole myöskään kiro- eikä haukkumasana eikä sitä käytetä sellaisena. Nimi tulee latinan kielestä ja tarkoittaa kirjaimellisesti valonkantajaa, mies perusteli.

Miehen mukaan Lucifer-nimi on aiemmin hyväksytty muutamalle ihmiselle. DVV ei ottanut kantaa muihin tapauksiin.

– Se, että muutamille henkilöille nimi Lucifer on merkitty väestötietojärjestelmään etunimeksi, ei tarkoita sitä, että jokainen voisi saada kyseisen nimen itselleen hakemusteitse. Kyseessä on harvinainen nimi eikä se vastaa vakiintunutta etunimikäytäntöä, virasto perusteli päätöstään.

Mies kertoi harkinneensa asiaa huolellisesti

DVV:n päätöksestä valittanut mies huomautti, että nimeä on käytetty muun muassa Lucifer-grillien tavaramerkkinä jo vuodesta 1976 alkaen. Hänen mukaansa pelkästään se, että nimi voi aiheuttaa pahennusta joissain ihmisissä ei tee siitä haittaa tai pahennusta aiheuttavaa.

– Esimerkiksi nimi Örkki on hyväksytty nimeksi, vaikka se viittaa Taru sormusten herrasta -kirjan rumiin hirviöihin, mies perusteli.

Mies myös huomautti, että esimerkiksi kristityille Lucifer-nimellä voi olla kielteinen merkitys, mutta satanistille tai wiccalaiselle myönteinen tai neutraali.

Mies painotti olevansa keski-ikäinen ja harkinneensa asiaa huolellisesti, joten suojelunäkökulma ei ole peruste hylkäämiselle.

Lucifer-nimellä useita merkityksiä

Helsingin hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että nimellä Lucifer on useita merkityksiä.

– Se tarkoittaa muun muassa latinaksi valonkantajaa ja sillä on kristillisessä perinteessä viitattu langenneeseen enkeliin. Näin ollen kyseisellä nimellä ei voida katsoa olevan ainoastaan kielteisiä sivumerkityksiä, päätöksessä todetaan.

Oikeus huomioi myös sen, että Lucifer on jo väestörekisterissä käytössä etunimenä sekä lapsilla että aikuisilla.

Hallinto-oikeus kumosi DVV:n päätöksen ja määräsi, että yhdeksi miehen etunimeksi väestötietojärjestelmään muutetaan Lucifer.

Helsingin hallinto-oikeuden viimeviikkoisesta päätöksestä kertoi aiemmin Ilta-Sanomat .