Tuliko kotiin hankittua koronapandemian aikana koira? Opeta lemmikillesi ainakin nämä peruskäskyt, niin arki on helpompaa, vinkkaa Kennelliitto

Koronarajoitusten poistuminen voi merkitä monelle paluuta etätyöstä lähityöhön. Jos kotona on uusi nelijalkainen perheenjäsen, pitää sille opettaa myös yksinolemista ja koira-arjen perusasioita, muistuttaa Kennelliitto tiedotteessaan.

Moni on hankkinut korona-aikana ensimmäisen koiransa. Kennelliittoon rekisteröitiin viime vuonna lähes 3 800 koiraa enemmän kuin vuonna 2019, ja pentubuumi jatkuu yhä.

– Koronapandemiarajoitusten päättyessä monen arki voi muuttua niin, että koira on kotona yksin pidempiä aikoja. Uuteen arkeen on syytä varautua viimeistään nyt totuttamalla koiraa yksinoloon ja opettamalla sille perusasioita arjessa toimimiseen, painottaa Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen.

Paras tapa kouluttaa koiraa on niin sanotun positiivisen vahvistamisen kautta, eli palkitsemalla sitä halutusta käyttäytymisestä.

– Pentua voi kouluttaa päivittäin lyhyinä hetkinä monenlaisissa paikoissa ja tilanteissa, esimerkiksi kotona sisällä, kotipihalla ja ulkoilun yhteydessä. Palkkioita kannattaa pitää mukana aina, kun pennun kanssa liikutaan jossain, sanoo Kennelliiton koirien käyttäytymistyöryhmän jäsen, eläintenhoidon opettaja Pipa Pärssinen.

Toisto, kärsivällisyys ja oikea-aikainen palkitseminen ovat tärkeitä asioita koiranpennun koulutuksessa.

Ensimmäiseksi koiralle tulee Kennelliiton mukaan opettaa, mitä ihmisen tietyt käskyt tarkoittavat ja miten sen tulisi käyttäytyä. Esimerkiksi ”ei vedä”-käskystä ei ole mitään apua, jos koiralle ei ole opetettu miten kuljetaan kauniisti hihnassa, eli mitä ihminen haluaa koiran tekevän. Hyvän hihnakäytöksen opettaminen aloitetaan kontaktin opettelemisella ja vahvistamalla taluttajan lähellä olemista.

”Tänne”, ”odota” tai ”seis”, ”irti” ja ”jätä” ovat käskyjä, joiden osaaminen sujuvoittaa arkea. Parhaimmillaan niillä voi pelastaa koiran hengen. Näiden peruskäskyjen opettelu aloitetaan jo pikkupentuna, Kennelliitto muistuttaa.

Kennelliiton mukaan koiraa kannattaa totuttaa jo pienestä pitäen olemaan kotona myös yksin. Totuttaminen aloitetaan pikku hiljaa niin, että omistajan poissaoloa pidennetään kerta kerralta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut