Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuohtunut Ranska syyttää Australiaa ja Yhdysvaltoja valehtelusta sukellusvenejupakassa

Ranskan tulehtuneet välit liittolaisiinsa Australiaan ja Yhdysvaltoihin eivät osoita paranemisen merkkejä. Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian syytti lauantai-iltana maita valehtelusta ja kaksinaamaisuudesta sukellusvenekiistassa.

Aiemmin viikolla Australia hylkäsi ranskalaisia sukellusveneitä koskevan kaupan ja päätti rakentaa ydinkäyttöisiä sukellusveneitä Yhdysvaltain avustuksella. Samalla Australia, Yhdysvallat ja Britannia ilmoittivat uudesta AUKUS-nimellä kulkevasta puolustusliittoumasta. Kymmenien miljardien eurojen arvoisen tilauksen meneminen sivu suun suututti Ranskan hallituksen.

Ranska kutsui suurlähettiläänsä Yhdysvalloista ja Australiasta kotiin konsultaatioita varten ensimmäistä kertaa maiden historiassa, mikä oli Le Drianin mukaan "erittäin symbolinen" ele.

– Sen tarkoitus oli osoittaa, kuinka tyytymättömiä me olemme ja että välillämme on vakava kriisi, Le Drian sanoi France 2 -televisiokanavalle.

Le Drianin kielenkäyttö oli diplomatian areenalle poikkeuksellisen kovaa.

– Tässä on ollut valehtelua, kaksinaamaisuutta, merkittävä luottamuksen pettäminen sekä halveksuntaa. Se ei käy päinsä, ulkoministeri jyrisi.

Australian pääministeri Scott Morrison taas totesi sunnuntaina ymmärtävänsä Ranskan pettymyksen, mutta sanoi Australian nostaneen esille huolet Ranskan tarjoamien sukellusveneiden suorituskyvystä jo kuukausia sitten. Morrisonin mukaan Ranskan sukellusveneet eivät olisi voineet tyydyttää Australian strategisia intressejä.

– En kadu enkä tule katumaan sitä, että päätin asettaa Australian kansallisen edun etusijalle, Morrison sanoi.

Britannialle syytös opportunismista

Le Drianilta kysyttiin, miksei Ranska kutsunut kotiin myös Britannian-suurlähettilästään, vaikka Britanniakin on mukana Pariisin suututtaneessa hankkeessa.

– Britannian kohdalla ei ole tarvetta siihen. Tiedämme heidän jatkuvan opportunisminsa, joten ei ole tarvetta tuoda suurlähettilästämme takaisin selittämään sitä, Le Drian sivalsi.

– Britannia on tässä koko jutussa vähän kuin kolmantena pyöränä.

Yhdysvallat on vakuuttanut ymmärtävänsä Ranskan tilanteen ja haluavansa selvittää asiat Ranskan kanssa keskustelemalla. Yhdysvallat on myös kehunut Ranskan olevan tärkeä kumppani.

Ranska kokee, että Yhdysvallat on horjuttanut sen asemaa Intian valtameren ja Tyynenmeren alueella, ja on alkanut taas miettiä tarkemmin sotilasliitto Naton merkitystä itselleen. Kriisi Yhdysvaltojen kanssa antanee Ranskalle lisää motivaatiota edistää EU:n yhteistä puolustusta.