Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SpaceX:n historiallinen siviililento palasi Maahan – avaruuslennon matkustajat söivät pizzaa, soittivat ukulelea ja puhuivat näyttelijä Tom Cruisen kanssa

Ensimmäinen pelkistä siviileistä koostunut avaruuslento palasi Maahan varhain sunnuntaina Suomen aikaa. Avaruusalus laskeutui Atlanttiin lähellä Floridan rannikkoa lauantaina iltaseitsemältä paikallista aikaa.

Inspiration4-lennolla oli mukana neljä yhdysvaltalaista avaruusturistia. Ensimmäistä kertaa avaruuslentojen historiassa mukana ei ollut yhtään ammattiastronauttia.

SpaceX:n raketti vei keskiviikkona Dragon-avaruusaluksen Maan kiertoradalle, jossa se vietti kolme vuorokautta. Miehistö kiersi Maan yli 15 kertaa joka päivä.

Lauantaina Dragon palasi ilmakehään, ja putoamisen loppuvaiheessa neljä suurta laskuvarjoa hidastivat alusta ennen kuin se putosi mereen.

SpaceX:n veneet lähtivät heti noutamaan alusta, jonka miehistö kuljetettiin helikopterilla Kennedyn avaruuskeskukseen.

SpaceX jatkaa turistilentoja

Matkustajaryhmän johtaja, miljardööri Jared Isaacman maksoi lennosta SpaceX:lle kymmeniä miljoonia dollareita. Hänen lisäkseen lennolla olivat mukana sairaanhoitaja Hayley Arceneaux, 29, professori Sian Proctor, 51, sekä Yhdysvaltain ilmavoimien veteraani Chris Sembroski, 42.

– Tämä oli hemmetinmoinen ajelu meille. Ja tämä on vasta alkua, sanoi matkustajaryhmän johtaja Isaacman lennon laskeuduttua.

Tapahtuma oli myös suuri varainkeruutapahtuma tennesseeläiselle lastensairaalalle, jossa lennolla mukana ollut sairaanhoitaja Arceneaux työskentelee. Hän sai myös sairaalassa hoitoa itse lapsena.

Tämän viikon lento oli kolmas kerta, kun Elon Muskin SpaceX-yhtiö on vienyt raketeillaan ihmisiä avaruuteen ja takaisin. Aiemmat lennot ovat kuljettaneet muun muassa Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan astronautteja. SpaceX:lla on suunnitteilla avaruusturistilentoja myös tulevaisuudessa.

Seuraava lento on ohjelmassa tammikuussa.

– Tervetuloa toiseen avaruusaikaan. Tämän matkan onnistumisen myötä avaruusmatkailu tulee paljon helpommin saatavaksi tavallisille naisille ja miehille, avaruusmatkan ohjauksesta vastannut Todd Ericson sanoi lehdistötilaisuudessa.

Matkustajilla takanaan puolen vuoden koulutus

Inspiration4-lennon miehistön jäsenten elintoimintoja tarkkailtiin lennon ajan, jotta saadaan osviittaa avaruusympäristön vaikutuksista tottumattomiin ihmisiin. Toisin kuin astronauteilla, SpaceX:n lennättämillä siviileillä ei ollut takanaan vuosien koulutusta, vaan näille annettiin puolen vuoden mittainen koulutus, jonka aikana he myös tutustuivat toisiinsa.

Lentoa olikin mainostettu osoituksena siitä, että avaruusmatkailu on pian tavallisten ihmisten ulottuvilla.

Lennon aikana matkustajat kuuntelivat musiikkia, söivät pizzaa ja keskustelivat näyttelijä Tom Cruisen kanssa aluksesta käsin. Lisäksi lennolla mukana ollut veteraani Sembroski toi mukanaan ukulelen, jota hän soitti lyhyesti lennolla.

Lennon aikana oli vain yksi pieni aluksen vessaan liittynyt tekninen ongelma, joka saatiin nopeasti korjattua.