Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed: Talouden elvytystä voidaan alkaa vähentää "pian" – korot pysyivät odotetusti ennallaan

Yhdysvaltain keskuspankki Fed kertoo, että talouden elvytystä voidaan alkaa vähentää "pian", vaikka koronavirustapausten lisääntyminen on hidastanut talouden elpymistä.

Pankki kertoi rahapolitiikkaa linjaavan avomarkkinakomitean päätöksistä tänään illalla Suomen aikaa.

Yhdysvaltojen talous on kohentunut sen verran, että Fed aikoo vähentää kuukausittaisia arvopaperihankintojensa määrää, jos kehitys jatkuu odotetulla tavalla. Nykyään Fed ostaa arvopapereita kuukausittain 120 miljardin dollarin edestä.

Elvytyshanojen sulkemisesta ei ennakkoon odotettu vielä tänään päätöstä. Odotuksena on, että Fed ilmoittaa suunnitelmistaan vähentää arvopaperiostojaan vasta marraskuussa ja aloittaa toimet joulukuussa.

Myös korot pysyivät ennallaan. Korkoja ennustetaan nyt korotettavan ainakin kerran ensi vuonna ja jopa kolmesti vuonna 2023.

Yhdysvaltojen työllisyystilanne on kehittynyt odotettua hitaammin, koska koronan deltavariantti on jatkanut mellastamistaan monissa osissa maata. Lisäksi kongressissa uhkaava pattitilanne Yhdysvaltojen velkakaton nostamisesta luo uusia epävarmuustekijöitä maailman suurimman talouden näkymistä.

Korkoihin ei vielä kosketa

Kun koronapandemia ryöstäytyi käsistä viime vuoden maaliskuussa, Fed laski ohjauskorkonsa 0–0,25 prosenttiin ja alkoi ostaa arvopapereita pitääkseen talouden pyörät pyörimässä. Fedin pääjohtaja Jerome Powell on tehnyt selväksi, että korot pysyvät nollassa vielä pitkään, ellei työmarkkinoilla tapahdu dramaattista käännettä. Tällä haavaa odotus on, että korkoja aletaan hivuttaa ylöspäin aikaisintaan ensi vuonna.

Fed tarkkailee ratkaisuissaan inflaation lisäksi myös työllisyyttä, ja Powell on sanonut pitävänsä koronakriisin lientymisen jälkeen vauhtia ottanutta kuluttajahintojen nousua ohimenevänä ilmiönä.

Keskuspankin asettama inflaatiotavoite on kaksi prosenttia, mutta kuluttajahinnoissa nähtiin heinäkuussa 4,2 prosentin nousutahti. Monet ovat alkaneet jo epäillä, että pitkään jatkuva avokätinen elvytyspolitiikka voi johtaa inflaation pysymiseen korkeammalla tasolla.

Fedin mukaan viimeaikaiset paineet hinnoissa ovat "ohimeneviä tekijöitä".

Tuoreessa ennusteessaan Fed ennakoi 5,9 prosentin talouskasvua, kun vielä kesäkuussa kasvua ennakoitiin seitsemän prosenttia.