Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tutkimus: Koronapandemia aiheutti suurimman laskun Länsi-Euroopan elinajanodotteissa sitten toisen maailmansodan

Tutkimuksen mukaan pandemian vaikutukset ovat olleet historiallisia erityisesti Länsi-Euroopassa, jossa se on aiheuttanut suurimman laskun elinajanodotteessa sitten toisen maailmansodan. Lasku on merkittävää myös Yhdysvalloissa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Globaalien elinajanodotteiden kasvattamisessa viime vuosina tehty edistys on valunut hukkaan koronapandemiassa, kertoo uusi tutkimus. Tutkimuksesta uutisoi Guardian .

Tutkimuksen mukaan pandemian vaikutukset ovat olleet historiallisia erityisesti Länsi-Euroopassa, jossa se on aiheuttanut suurimman laskun elinajanodotteessa sitten toisen maailmansodan. Lasku on merkittävää myös Yhdysvalloissa.

Suurin yksittäinen lasku vuoteen 2019 verrattuna nähtiin yhdysvaltalaisilla miehillä, joilla elinajanodote laski 2,2 vuodella. Seuraavaksi suurimman 1,7 vuoden laskun kokivat liettualaiset miehet.

Keski- ja Itä-Euroopassa elinajanodotteiden lasku pandemiassa ylitti Neuvostoliiton ja itäblokin hajoamiseen liittyvän laskun.

– Kahdeksassa maassa naiset ja 11 maassa miehet kokivat yli vuoden pituisia menetyksiä elinajanodotteeseensa. Kontekstin vuoksi kerrottakoon, että näillä mailla kesti keskimäärin 5,6 vuotta kasvattaa elinajanodotettaan vuodella. Tämän edistyksen teki tyhjäksi koronavirus vuoden 2020 aikana, kertoo Guardianille tutkimuksen johtajiin kuuluva tohtori Jose Manuel Aburto.

Dataa kerättiin tutkimusta varten kaikkiaan 29 eri maasta. Näistä maista 27:ssä nähtiin elinajanodotteen lyhenemistä pandemian aikana. Miesten elinajanodote laski naisia enemmän. Tutkijoiden mukaan suurin osa elinajanodotteen lyhenemisestä liittyi suoraan koronaviruksen aiheuttamiin ennenaikaisiin kuolemiin.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut