Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valviran mukaan lastensuojelulaitoksissa vaarannetaan lapsen oikeudet laiminlyömällä rajoitustoimenpiteiden kirjauksia

Yksityisissä laitoksissa tehtiin viime vuonna 8 000 henkilönkatsastusta ja 6 000 kiinnipitoa.

Lastensuojelulaitoksissa jätetään lapsiin kohdistuvia rajoitustoimenpiteitä koskevia päätöksiä ja kirjauksia tekemättä tai ne ovat puutteellisia, Valvira kertoo tiedotteessa. Laiminlyönnit vaarantavat lapsen edun ja oikeuksien toteutumisen.

Rajoitustoimenpiteitä ovat esimerkiksi yhteydenpidon ja liikkumisvapauden rajoittaminen, henkilöntarkastus ja -katsastus, eristäminen ja kiinnipito. Viime vuonna yksityisissä laitoksissa tehtiin esimerkiksi runsaat 8 000 henkilönkatsastusta ja yli 6 000 kiinnipitoa.

Henkilökatsastus voidaan tehdä vaikka silloin, kun lasta epäillään päihteiden käytöstä. Se voi pitää sisällään puhalluskokeen tai veri-, virtsa-, hius- tai sylkinäytteen oton.

Valvontaviranomaisten havaitsemat epäkohdat koskevat sekä yksityisiä että julkisia lastensuojeluyksiköitä.

Rajoitusten käyttöä arvioitava lapsen kanssa

Myös rajoituksen jälkeen tehtäviä lapsikohtaisia arviointeja on laiminlyöty. Lastensuojelulaki edellyttää, että laitoksessa on arvioitava rajoituksen käyttöä yhdessä lapsen kanssa heti, kun lapsi kykenee ymmärtämään asian merkityksen.

– Nämä ovat varmaan osittain lain tuntemattomuutta, ei näissä mielivaltaisuus näyttäydy, mutta ainahan se on mahdollista, jos on kysymys vallankäytöstä, Valviran lakimies Päivi Vuorinen sanoo.

Lainmukaisilla päätöksillä ja kirjaamisella turvataan seuranta ja valvonta. Tietoja tarvitaan myös silloin, kun arvioidaan lapsen tarvitsemaa apua ja tukea.

Valvontaviranomaiset ovat puuttuneet kantelu- ja valvonta-asioissa esiin tulleisiin epäkohtiin muun muassa huomautuksilla ja määräyksillä.

Sijoitettujen lasten määrä kasvussa

Valvontaviranomaiset ovat havainneet puutteita myös siinä, miten tarkkaan lasten asioista vastaavat sosiaalityöntekijät valvovat lasten kohtelua sijaishuollon aikana.

Vaarana on Vuorisen mukaan, että lapseen kohdistettu epäasianmukainen kohtelu tai lainvastainen rajoittaminen jäävät sosiaalityöntekijältä havaitsematta.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä on THL:n tilastojen mukaan ollut Suomessa kasvussa 1990-luvun alkupuolelta lähtien.