Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanssi- ja karaokekielto loppuu perjantaina – kiihtymisvaiheen alueilla poistuvat kaikki rajoitukset

Ravintoloita koskevat koronarajoitukset kevenevät perjantaina. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu- ja aukioloajat pitenevät tunnilla ja tanssi- ja karaokekielto poistuu.

Kiihtymisvaiheen alueilla ei huomisesta lähtien ole enää voimassa rajoituksia myöskään asiakasmäärään tai anniskelu- ja aukioloaikoihin.

Valtioneuvosto muutti torstaina jälleen hieman asetusta, jolla ravintoloiden toimintaa rajoitetaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo hallituksen toteuttavan hybridistrategiaa niin kuin on sovittu.

– Lähtökohdaksi otettiin, että yhteiskunta avautuu, kun Suomi saavuttaa 80 prosentin rokotuskattavuuden tai kaikille halukkaille on saatu tarjottua rokotetta. Sitä ennen kevennyksiä tehdään asteittain, Kiuru perusteli toimittajille eduskunnassa.

Tällä hetkellä yli 70 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista on saanut molemmat koronarokotusannokset. Rokotuskattavuus ei siten vielä ole sillä tasolla, että se suojelisi yhteiskuntaa täysmääräisesti, Kiuru sanoo. Hänen mukaansa oletus on, että lokakuun loppupuolella Suomessa ollaan voiton puolella.

– Ravintoloissa rajoituksia kevennetään asteittain ja vähitellen siirrytään kohti sitä, että rajoituksia ei lainkaan ole. Meidän täytyy myös varmistaa, ettei tule takapakkeja. Monissa muissa maissa näin on käynyt.

"STM esitti ravintoloista päätösvaltaa aveille"

Arvostelua on viime aikoina noussut siitä, että tapahtumissa ei ole rajoituksia, mutta ravintoloissa on. Se johtuu siitä, että ravintolarajoituksista päättää valtioneuvosto ja tapahtumista aluehallintovirastot.

Kiurun mukaan hallituksessa on keskusteltu ravintolarajoitusten päättämisvallan siirtämisestä aveille, mutta yhteistä kantaa ei vielä ole.

– STM (sosiaali- ja terveysministeriö) esitti hallitukselle tartuntatautilain muutokseksi, että siirryttäisiin pois valtakunnallisista rajoituksista, joita valtioneuvosto on tehnyt. Tämä asia on nyt hallituksen sisällä pohdinnassa.

Lähtökohta hänen mukaansa kuitenkin on, että kun rokotuskattavuus on saavutettu, paikalliset toimijat sammuttavat mahdollisia tartuntaryppäitä ja valtakunnallinen epidemianhallinta loppuu.

MaRa patistaa purkamaan loputkin

Leviämisvaiheen alueilla ravitsemisliikkeet saavat perjantaista lähtien tarjoilla alkoholia aamuseitsemästä puoleen yöhön ja olla auki aamuviidestä kello yhteen yöllä.

Leviämisvaiheen rajoitukset ovat voimassa Varsinais-Suomen, Etelä-Karjalan, Pohjanmaan ja Satakunnan maakunnissa sekä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa piti päätöstä tervetulleena ja kauan odotettuna helpotuksena koronan ja rajoitusten pahasti runtelemille yrittäjille ja työntekijöille. Työ jäi kuitenkin vielä puolitiehen, kun leviämisvaiheen rajoituksia vielä jatketaan.

– Leviämisvaiheen sääntelyn piirissä olevat ravintolat edustavat yli 50 prosenttia ravintola-alan liikevaihdosta ja työllisyydestä. On välttämätöntä, että loputkin rajoitukset puretaan viipymättä, MaRa sanoi lausunnossaan.

Alan toipuminen vie 5 - 10 vuotta, arvioi MaRa

Toimitusjohtaja Timo Lappi totesi rajoitusten merkitsevän, että yökerhojen ja karaokeravintoloiden korpivaellus jatkuu. Myös moni bändi ja artisti joutuu pettymään, kun heille ei ole tarjolla keikkoja, vaikka kokoontumisrajoitukset poistuvat.

– Anniskelu-, aukioloaika- ja asiakaspaikkarajoitukset sekä vaatimus istumapaikasta johtavat edelleen siihen, että juhlia järjestetään muualla kuin ravintoloissa, Lappi sanoi tiedotteessa.

MaRassa lasketaan, että ravintoloiden liikevaihto on laskenut noin 800 miljoonalla eurolla tammi-heinäkuussa verrattuna vuoteen 2019. Alalta on rajoitusten takia lähtenyt 10 000– 25 000 työntekijää. Koronan ja rajoitustoimien aiheuttamien taloudellisten vaurioiden korjaaminen kestää 5–10 vuotta, järjestö arvioi.