Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Lippu salkoon Miina Sillanpään ja kansallisvaikuttamisen päivänä, vihreät valitsee puheenjohtajan sijaisen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Selvitys: Luovat alat ja lääketiede saivat viime vuonna aiempaa enemmän tukea säätiöiltä - säätiöiden tuki tieteelle ja taiteelle kasvoi 40 miljoonalla eurolla

Yksityisten säätiöiden tuki tieteelle ja taiteelle kasvoi viime vuonna edellisvuodesta 40 miljoonalla eurolla, käy ilmi säätiöiden etu- ja tukijärjestö Säätiöt ja rahastot ry:n tuoreesta selvityksestä.

Erityisesti luovat alat ja lääketiede saivat enemmän tukea kuin edellisvuonna.

Selvityksen mukaan yksityiset säätiöt tukivat tiedettä, taidetta ja muuta yleishyödyllistä toimintaa Suomessa viime vuonna yhteensä yli 564 miljoonalla eurolla.

Tiede sai säätiötuesta yli puolet eli 56 prosenttia, taide 14 prosenttia ja muu yhteiskunnan kehittäminen 30 prosenttia.

Selvityksen toteutti Gaia Consulting.

Sisäministeriö suosittelee liputtamaan Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä

Tänään vietetään Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää. Sisäministeriö suosittelee liputtamaan päivän kunniaksi nyt kuudennen kerran. Liputuspäivä merkitään kalentereihin vakiintuneena liputuspäivänä vuodesta 2023 alkaen.

Lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1906 tulivat voimaan valtiopäiväjärjestys ja vaalilaki, jotka antoivat kansalaisille täydet poliittiset oikeudet Suomessa.

Miina Sillanpää valittiin kansanedustajaksi vuonna 1907, ja hän oli Suomen ensimmäinen naisministeri.

Vihreät valitsee puheenjohtajasijaisen Ohisalolle

Vihreiden puoluehallitus valitsee tänään puheenjohtajasijaisen Maria Ohisalolle. Hän odottaa lasta ja jää loppusyksystä äitiysvapaalle, ja siksi puolue tarvitsee sijaispuheenjohtajan.

Valinta tehdään puolueen varapuheenjohtajien Atte Harjanteen, Hanna Holopaisen ja Iiris Suomelan välillä.

Puoluehallituksessa kiinnitettäneen sijaisvalintaa tehtäessä huomiota tammikuussa järjestettäviin aluevaaleihin. Niitä ei käydä Harjanteen kotikaupungissa Helsingissä. Holopainen on Lappeenrannasta ja Suomela Tampereelta.

Puolue päättää myöhemmin tässä kuussa ministerijärjestelyistä.

Putinilta ja Venäjän hallinnolta puuttuu strategia, arvioi KGB-miesten valtaannoususta kirjan kirjoittanut brittitoimittaja

Venäjästä olisi voinut rakentaa menestyvän, kilpailukykyisen ja monipuolisen modernin talouden, arvioi Venäjää läheltä seurannut brittitoimittaja Catherine Belton STT:lle.

Valtaan Moskovassa nousivat kuitenkin vuosituhannen vaihteessa Vladimir Putin ja häntä ympäröivät muut entiset turvallisuuspalvelu KGB:n miehet. Heidän ajattelussaan ei ollut tilaa Beltonin kuvaamalle muutokselle, vaan Venäjästä haluttiin tehdä taas suurvalta.

Beltonin vuosia kirjoittama ja viime vuonna ilmestynyt kirja Putinin Venäjästä julkaistaan perjantaina suomeksi käännettynä nimellä Putinin sisäpiirissä – Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan.

Presidentti Joe Biden hyväksyi tilapäisratkaisun Yhdysvaltain hallinnon sulun välttämiseksi

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on allekirjoittanut liittovaltion hallinnon rahoitusta koskevan tilapäisen lakiehdotuksen.

Näin vältettiin hallinnon osittainen sulku, joka oli rahoituksen puutteen vuoksi uhkaamassa vuorokauden vaihtuessa perjantaiksi paikallista aikaa.

Tilapäisratkaisu mahdollistaa liittovaltion hallinnon rahoituksen seuraavat pari kuukautta. Aiemmin lakiehdotuksen olivat hyväksyneet senaatti ja edustajainhuone. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korea kertoo testanneensa uutta kehittämäänsä ilmantorjuntaohjusta

Pohjois-Korea on testannut uutta kehittämäänsä ilmantorjuntaohjusta, kertoo maan valtionmedia.

Ohjus laukaistiin torstaina. Valtionmediassa kerrotaan, että siinä on käytetty uudenlaista teknologiaa.

Pohjois-Korea on laukaissut jo useita ohjuksia viimeisen kuukauden aikana. Viimeksi tiistaina Pohjois-Korea testasi hypersoonista ohjusta. Maan mukaan ohjus lensi yli viisinkertaisella äänennopeudella.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä keskustella tänään Pohjois-Korean tilanteesta. (Lähde: AFP)

Vatikaaniin pääsyyn vaaditaan jatkossa koronapassi

Vatikaaniin saapuvilta ihmisiltä vaaditaan tästä päivästä lähtien koronapassi, kertoo muun muassa katolinen uutismedia Crux.

Koronapassista on tultava ilmi, että henkilö on saanut täyden rokotussarjan, negatiivisen koronatestin tai on hiljattain sairastanut koronan.

Passia vaaditaan sekä Vatikaanivaltion henkilökunnalta että vierailijoilta. Passia ei vaadita Pietarinkirkossa tai kirkon aukiolla vierailtaessa tai uskonnolliseen messuun osallistuttaessa.

Rangersin Glen Kamara ajettiin suihkuun Eurooppa-liigan ottelussa

Glasgow Rangersin suomalaispelaajan Glen Kamaran urakka päättyi ulosajoon jalkapallon Eurooppa-liigan ottelussa Sparta Prahaa vastaan. Kamara sai 74. minuutilla ottelun toisen keltaisen korttinsa, kun hänen kyynärpäänä osui pallontavoittelutilanteessa Michal Sacekia kasvoihin.

Kamara sai osakseen buuauksia koko ottelun ajan. Euroopan jalkapalloliitto Uefa oli sulkenut Sparta Prahan kotikentän katsomot rasismisyytösten takia, mutta joukkue oli saanut kutsua yleisöön 10 000 lasta. 6–14-vuotiaista koostunut yleisö buuasi joka kerta, kun Kamara koski palloon.

Sparta Praha voitti pelin 1–0.

Toisaalla suomalaismaalivahti Lukas Hradecky varmisti joukkueelleen nollapelin, kun Hradeckyn edustama Leverkusen rökitti Celticin Glasgow'ssa luvuin 4–0.