Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yle: Kriisinhallintajoukkojen henkilöstöpäällikön puheista nostettu syyte: nimitti naispuolisia alaisia "kapakkahuoraksi", "pikku missiksi" ja "--tun idiootiksi"

Syytteeseen liittyvät erityisesti naisiin kohdistuva epäasiallinen käytös ja puheet. Tiina Mutila
Emmi Julkunen

Emmi Julkunen

Kriisihallintajoukkojen henkilöstöpäällikkönä toiminutta kapteenia epäillään palvelusrikoksesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta. Asiasta uutisoi Yle. Syytteeseen liittyvät erityisesti naisiin kohdistuva epäasiallinen käytös ja puheet.

Syyttäjän mukaan kapteeni on käyttänyt varsinkin naispuolisista alaisistaan toistuvasti ala-arvoisia ilmauksia vuonna 2019 operaatioalueella Irakissa sekä uuden henkilöstön lähtökoulutuksessa.

Todistajien mukaan mies on toistuvasti nimitellyt alaistaan "vitun idiootiksi" ja "saatanan tyhmäksi siviilinaiseksi". Toisesta alaisestaan hän käytti ilmaisuja "vitun kuutti", "saatanan tyhmä akka", "saatanan ämmä" sekä "kapakkahuora". Kolmatta hän nimitti "pikku missiksi".

Syytteen mukaan mies on todennut, että lähtöryhmän suurin ongelma tulisi olemaan naiset ja vähätellyt naisia muutoin. Syytteen mukaan kapteeni puhui epäasiallisesti myös muita palveluksessa olleita henkilöitä ja paikallisia kohtaan. Miespuolista yhteysupseeria hän nimitti "Pökö-Pekaksi" ja erästä vuoropäällikköä "eebenpuuksi".

Kapteeni on kiistänyt syytteet. Syyttäjän todistajina ovat kaksi asianomistajaa sekä kaksi muuta henkilöstöpäällikön alaisena palvellutta henkilöä.

Henkilöstöpäällikköä syytetään myös virkasalaisuuden rikkomisesta. Hänen katsotaan kertoneen kahdelle henkilölle tietoa naissotilaan terveydentilasta tietoa, jota ei lain mukaan olisi saanut ilmaista.

Asiakokonaisuuteen liittyen suunnitellaan rangaistusta myös toiselle henkilölle, mutta hänen syytteitään ei ole vielä luettu.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut