Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kansanedustajalle lähetettiin puolen miljoonan euron lasku väitetyistä turvetappioista

Kontulan saaman liki puolen miljoonan euron maksuvaatimuksen syyksi oli kerrottu turvetuotantokoneet ja tuotannon alasajo. MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

Lassi Lapintie / STT

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula kertoo Twitterissä ja blogissaan saaneensa haastemieheltä turvealan yhtiön JPF-Nosto Oy :n lähettämän liki puolen miljoonan euron laskun. Maksuvaatimuksen syyksi on kerrottu turvetuotantokoneet ja tuotannon alasajo.

Kontula kirjoittaa blogissaan kiittävänsä laskuttajaa poliittisen työnsä arvostuksesta, mutta ettei ole yksin tai edes suurimmaksi osaksi vastuussa turvetuotannon alasajosta Suomessa. Kontula kertoo riitauttavansa maksuvaatimuksen, sillä hänellä ei ole lain asettamaa korvausvelvollisuutta tai sopimussuhdetta laskuttavaan yritykseen.

– Välillämme ei myöskään tietääkseni ole sopimussuhdetta. Olen varma, että muistaisin puolen miljoonan diilin. Maksuvaateenne on siis aiheeton, Kontula kirjoittaa yritykselle suunnatussa avoimessa kirjeessään.

Kontula korostaa, että perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvatut vapausoikeudet ja poliittiset oikeudet ovat keskeisiä suomalaisen yhteiskunnan peruskiviä, jotka turvaavat yhtä lailla poliitikkojen kuin pohjanmaalaisten turveyrittäjienkin oikeutta esittää mielipiteensä.

Kontulan mielestä perättömien laskujen lähettäminen voi täyttää petoksen tunnusmerkit rikoslaissa.

– Summan suuruuden ja tilanteen erityisluonteen vuoksi tulkitsen kuitenkin, että laskussa ei kyse ole harhauttamispyrkimyksestä, vaan poliittisesta kannanotosta. Ja tästä syystä en tee rikosilmoitusta, Kontula kirjoittaa.

Laskun Kontulalle lähettäneen yrityksen liikevaihto vuonna 2019 oli Suomen Asiakastiedon mukaan 76 000 euroa. Yhtiö työllisti yhden ihmisen.

Yrittäjä kertoo Demokraatille lähettäneensä vastaavan laskun myös sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.).

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut