Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen senaatti pääsi sopuun velkakaton nostamisesta joulukuuhun asti

Yhdysvalloissa senaatin johtavat poliitikot ovat päässeet sopuun liittovaltion velkakaton nostamisesta joulukuuhun asti, kertoo senaatin enemmistöjohtaja, demokraattien Chuck Schumer.

– Toivomme, että saamme tämän hoidettua jo tänään, Schumer sanoi torstaina yhdysvaltalaismedian mukaan.

Torstai-iltana Suomen aikaa ei ollut vielä tiedossa, milloin senaatti äänestäisi velkakaton nostamisesta.

Demokraattien ja republikaanien välinen sopu alkoi näyttää mahdolliselta keskiviikkona, kun senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ehdotti väliaikaista ratkaisua velkakaton nostamisesta.

Yhdysvaltojen tämänhetkinen velkakatto on 28 400 miljardia dollaria. Mediatietojen mukaan poliitikot ovat sopineet, että velkakattoa nostettaisiin 480 miljardilla dollarilla. Sen ansiosta Yhdysvaltojen liittovaltio pystyisi hoitamaan sitoumuksensa joulukuun alkupäiviin saakka.

Valtiovarainministeri Janet Yellen on varoittanut, että jos kongressi ei tee päätöksiä velkakaton suhteen, voivat Yhdysvaltojen liittovaltion rahat loppua lokakuun 18. päivään mennessä. Yellen kertoi CNBC-kanavalla tiistaina uskovansa, että sitoumusten laiminlyönnin seurauksena Yhdysvaltojen talous ajautuisi taantumaan.

Tiedot velkakattoa koskevan kiistan väistymisestä siivittivät osakekursseja Yhdysvalloissa. Osakeindeksit S&P 500 ja Dow Jones olivat 1,4 prosentin nousussa torstai-iltana Suomen aikaa. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli vahvistunut 1,6 prosenttia.

Velkakaton nostaminen joulukuun alkuun asti tarkoittaisi, että demokraateilla ja republikaaneilla saattaa olla muutamien viikkojen kuluttua edessään uusi riita velkakatosta.