Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yli 50 kuoli ja toistasataa haavoittui itsemurhaiskussa Afganistanissa, Isis ilmoitti olevansa iskun takana

Pommi-iskun uhria viedään pois tapahtumapaikalta Kunduzissa perjantaina. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yli 50 ihmistä on kuollut ja toistasataa haavoittunut pommiräjähdyksessä Afganistanin Kunduzissa. Maata hallitsevan äärijärjestö Talebanin virkamies vahvisti pian iskun jälkeen, että kyseessä oli itsemurhaisku.

Talebanin kilpailija, äärijärjestö Isis on ilmoittautunut iskun tekijäksi. Isisin Afganistanin haara eli niin sanottu Isis-K kertoo lausunnossaan, että Isis-taistelija räjäytti räjähdeliivin moskeijan sisällä ihmisten keskellä.

Ainakin 55 ihmistä kuoli iskussa, kertoo AFP sairaalalähteisiin nojaten. Kuolonuhrien määrän on pelätty vielä nousevan. Lisäksi ainakin 143 ihmistä on haavoittunut, Taleban vahvistaa AFP:lle.

Shiialaiseen moskeijaan tehty isku on tappavin sen jälkeen, kun Yhdysvaltain joukot vetäytyivät maasta elokuun lopussa.

Isis-K on toistuvasti kohdistanut iskuja shiioihin kiihdyttääkseen vastakkainasettelua ja väkivaltaa sunnivaltaisessa maassa. Elokuun lopussa Isis-K teki tuhoisan pommi-iskun Kabulin lentokentän lähellä.

Shiiamuslimeita on noin viidennes Afganistanin väestöstä. Monet heistä ovat hazara-vähemmistöä, joita on vainottu Afganistanissa vuosikymmenien ajan.

Kunduzin kaupunki sijaitsee Afganistanin pohjoisosassa. Kunduz oli Talebanin valtaannousussa kolmas maakuntapääkaupunki, jonka Taleban-sissit valtasivat elokuun alussa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut