Poliisi: Presidentti ja ministereitä siirrettiin vaihtoehtoisia reittejä pois Elokapinan vuoksi – presidentti Niinistö ja ministeri Andersson kertoivat poistuneensa normaalisti Valtioneuvoston linnasta

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi HS:lle , että häntä ei ohjattu kulkemaan tavallisesta poikkeavaa reittiä Valtioneuvoston linnasta. Myös opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoo Twitterissä, että hän ei tunnista tänään julkisuudessa olleita dramaattisia kuvauksia eilisestä Elokapinan mielenilmauksesta Valtioneuvoston linnan edustalla.

Anderssonin mukaan häntä itseään ei evakuoitu tai hän ei sitä huomannut. Andersson kuvaili kävelleensä istunnosta "ihan normaalisti" ja poistuneensa rakennuksesta samalla tavalla kuin aina ennenkin.

Poliisi kertoi ohjanneensa muun muassa presidentin ja ministereitä vaihtoehtoisia reittejä pois Elokapinan mielenilmauksen vuoksi. Poliisin mukaan tunkeutumisella on luotu turvallisuusuhka, jolla on pyritty vaikuttamaan valtioneuvoston meneillään olevaan istuntoon.

– Kaksi sisäänkäyntiä on otettu Elokapinan kontrolliin, eli niistä ei ole päästy kulkemaan. Ainakin yksi henkilö on joutunut jäämään tai viivästynyt valtioneuvoston kokouksesta tämän vuoksi, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha-Matti Suominen STT:lle lauantaina alkuillasta.

Turvallisuustilanteen arviointiin vaikutti myös se, että mielenosoittajat olivat aiemmin mielenosoituksen yhteydessä kohdistaneet esimerkiksi tönimistä kansanedustajaa kohtaan Eduskuntatalon edustalla. Kyseinen kansanedustaja on perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Valtioneuvoston turvallisuusasiantuntija Mika Tikkanen kertoi perjantaina, että mielenilmaisu rajoitti kulkua Valtioneuvoston linnaan, mutta muuten toiminta jatkui normaalisti. Hän kommentoi myös Ylelle, ettei pitänyt tilannetta uhkaavana tai vakavana.

Kaikki määrä vapauttaa lauantai-illan aikana

Mielenosoituksessa otettiin kiinni yhteensä 52 henkilöä. Neljä heistä oli alaikäisiä, joten heidät vapautettiin heti.

Osa mielenosoittajista vapautettiin lauantaina iltapäivällä, ja poliisin mukaan tavoitteena oli vapauttaa loputkin mielenosoittajat illan aikana, kun kuulustelut on suoritettu.

Poliisi jatkaa tutkintaa ja tapahtumien kulkua selvitetään, minkä jälkeen asia etenee syyteharkintaan. Epäiltyinä rikosnimikkeinä ovat kokouksen estäminen, niskoittelu poliisia vastaan ja törkeä julkisrauhan rikkominen.

Elokapinan mukaan osa sen mielenosoittajista olisi ollut kiinni otettuina jo yli 24 tuntia. Pakkokeinolain mukaan yli 24 tunnin kuluessa kiinniottamisesta päätettävä, onko kiinni otettu päästettävä vapaaksi vai pidätettävä. Kiinnioton jatkuminen yli 12 tuntia edellyttää pidättämisen edellytysten olemassaoloa.

Suominen myöntää, että osa oli kiinni otettuina yli 24 tuntia.

– Tässä oli jatkamisvaara, eli epäillään, että he jatkavat toimintaansa, hän perustelee.

Suominen ei kommentoinut, onko henkilöitä pidätetty. Elokapina kertoi aiemmin, että ainakin yksi mielenosoittajista olisi sen tietojen mukaan pidätetty.

Elokapina kiistää

Elokapina kiisti, että se olisi luonut turvallisuusuhkaa.

– Helsingin poliisin ylikomisario Jarkko Lehtinen sanoi eilen Twitterissä, että Elokapina olisi luonut Valtioneuvoston linnalle turvallisuusuhan. Tämä ei pidä paikkaansa. Olimme yhteydessä Valtioneuvoston linnan turvallisuuspalveluun ja kerroimme ettemme yritä rakennuksen sisälle, liike kirjoitti tiedotteessaan.

Liike huomautti myös, että syyte kokouksen estämisestä vaatisi, että kokous olisi estetty väkivaltaa tai sen uhkaa käyttäen.

– Elokapina on kaikessa toiminnassaan ehdottoman väkivallaton eikä kulkua rakennukseen ei missään vaiheessa estetty, liike kirjoitti.

Valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautiainen arvioi Twitterissä , että mielenosoituksia on siedettävä pitkälle.

– Mielenosoituksille on enemmän ja vähemmän sopivia paikkoja. Jopa vähemmän sopivissa paikoissa niitä on siedettävä pitkälle. Julkisen rakennuksen portaat (valtioneuvosto) lukeutuvat enemmän sopiviin vaikka poliisi nyt toista väittää. Tämä mainitaan jopa kokoontumislain esitöissä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut