Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Star Trek -tähti William Shatner lennähtää tänään avaruuteen ensimmäisenä 90-vuotiaana

Legendaarisessa scifi-sarja Star Trekissä kapteeni Kirkiä esittänyt William Shatner lentää tänään avaruuteen kaikkien aikojen vanhimpana astronauttina.

Kanadalainen Shatner, 90, lähtee lennolle Blue Origin -yhtiön New Shepard -raketin kyydissä. Texasin Van Hornista Suomen aikaa kello 17 tapahtuvaa laukaisua siirrettiin päivällä kovien tuulien takia.

Shatner ja kolme muuta astronauttia viettävät avaruudessa painottomassa tilassa noin 10 minuuttia ennen kuin heidän aluksensa palaa maahan laskuvarjojen varassa.

Lento on samanlainen kuin Blue Originin ensimmäinen miehitetty avaruuslento heinäkuussa. Tuolla lennolla oli mukana myös yhtiön perustaja, maailman rikkaimpiin ihmisiin kuuluva Amazon -moguli Jeff Bezos.

Lentoa pidettiin tärkeänä virstanpylväänä lapsenkengissä olevalle avaruusturismisektorille, jolla Blue Origin kilpailee toisen miljardöörin Richard Bransonin Virgin Galactic -yhtiön kanssa. Keskiviikon lennon miehistöstä kaksi on maksavia asiakkaita. Lippujen hintoja ei ole julkistettu.

– Olemme vasta alussa, mutta kuinka ihmeellinen tämä alku onkaan, ja kuinka erityistä on olla osa tätä alkua, Shatner sanoi videoviestillään.

Shatner sementoi paikkansa televisiohistoriassa esittämällä pääosaa 1960-luvun alkuperäisessä Star Trek -sarjassa, jossa kapteeni James T. Kirkin johtaman Enterprise-aluksen miehistö tutki avaruuden tuntemattomia kolkkia. Gene Roddenberryn luomalla sarjalla on ollut suuri vaikutus populaarikulttuuriin. Se on poikinut useita elokuvia ja spin-off-sarjoja sekä intohimoisen fanikulttuurin.

Star Trek -faneihin kuuluu myös Bezos, joka on kertonut Amazonin Alexa-virtuaaliavustajan saaneen innoitusta Star Trekin puhuvasta tietokoneesta.