Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asunnottomien yössä pureudutaan yhteiskunnan rakenteissa oleviin asunnottomuuden syihin

Tänään vietetään vuosittaista Asunnottomien yötä. Sitä vietetään vuosittain YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä.

Tämän vuoden teema on Ulkopuolella – Syrjäytynyt vs. syrjäytetty. Teeman puitteissa kiinnitetään huomiota yhteiskunnan rakenteissa oleviin asunnottomuuden syihin. Lisäksi asuntomarkkinoita vaaditaan torjumaan syrjäytymistä ja asunnottomuutta.

Asunnottomien yötä järjestävien tahojen mukaan muun muassa asumisen hinta, pienituloisuus ja mielenterveys- ja päihdesairaudet lisäävät asunnottomuuden ja yhteiskunnasta syrjään jäämisen riskiä.

– Kun kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tarpeeksi eikä yhteiskunnassa asumista toteuteta käytännön tasolla ihmisoikeutena vaan sananpartena, pienituloisimmat ja heikoimmassa asemassa olevat jäävät asuntomarkkinoilta ulkopuolelle. Pitkittyessään asunnottomuus on vakava syrjäytymistekijä, Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola sanoo kannanotossa .

Yli tuhat pitkäaikaisasunnotonta

Tapahtumia järjestetään ympäri Suomea. Helsingin päätapahtuma järjestetään koronatilanteen vuoksi virtuaalisena iltapäivällä kello 16 alkaen. Lisäksi asunnottomuutta kokeville järjestetään eri puolella kaupunkia pienempiä tapahtumia, joissa on tarjolla esimerkiksi ruokaa, vaatejakoa, hiusten leikkuuta ja terveysneuvontaa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tilaston mukaan Suomessa oli viime vuoden lopulla yli 4 300 yksinelävää asunnotonta ja noin 200 asunnotonta perhettä tai pariskuntaa. Sekä asunnottomien yksineläjien että asunnottomien perheellisten määrä on laskenut toissa vuodesta.

Kasvussa sen sijaan oli pitkäaikaisasunnottomien määrä, joka ylitti jälleen tuhannen rajapyykin viime vuonna.

Teemapäivää on vietetty vuodesta 2002.