Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

IS: Vääksyn Ranskalainen kyläkauppa joutui koronapassia vastustavien aktivistien maalituksen kohteeksi – ovia paiskottiin ja uhkailtiin perhettä, nyt asiakkaita virtaa kyläkauppaan tukemaan yrittäjiä. Kuuntele yrittäjän haastattelu

Ranskalaisen kyläkaupan asiakkaan mukaan Asikkalassa olisi kokoontunut viikonloppuna rokotusvastaisten järjestäytynyt ryhmä.

Ranskalainen kyläkauppa otti koronapassin käyttöön. Huonosti käyttäytyvät koronapassin vastustajat aiheuttivat harmia viikonloppuna. Mirja Hussain

Heidi Malin

Vääksyssä sijaitseva Ranskalainen kyläkauppa joutui koronapassia vastustavien aktivistien hyökkäyksen ja maalittamisen kohteeksi viikonloppuna, kertoo Ilta-Sanomat. Tilanne sai alkunsa, kun yritys kertoi perjantaina Facebookissa ottavansa lauantain vastaisena yönä voimaantulleen koronapassin käyttöön.

Ravintolaa ja kauppaa pyörittävä yrittäjä Riikka-Maria Lemminki kertoo Ilta-Sanomille, että Ranskalaisen kyläkaupan ravintolassa otettiin lauantaina käyttöön koronapassi ja se suututti sitä vastustavat ihmiset.

Lokaa tuli niskaan niin Facebookissa kuin paikan päälläkin, kun kymmenkunta ihmistä tuli rähinöimään liikkeeseen. Lemmingin mukaan monet heistä olivat keski-ikäisiä naisia ja tulivat ostamaan Marseille-saippuaa. Kyläkauppa myy ranskalaisia tuotteita. Aggressiivisesti käyttäytyneet koronapassin vastustajat käyttivät asiakastilanteessa samoja opeteltuja sanoja, paiskoivat ovea ja yksi heistä oli heittänyt rahat Lemmingin päälle ja käyttäytynyt uhkaavasti.

Riikka-Maria Lemminki Radio Voiman haastattelussa

– Yksi mies sanoi, että hän tietää missä me asutaan ja tietää lapseni, Lemminki sanoo Ilta-Sanomille.

Radio Voiman haastattelussa Lemminki kertoi, että joku asiakas oli kertonut, että Asikkalassa olisi ollut samaan aikaan jokin tapahtuma, jossa olisi ollut koolla rokotevastaisia ihmisiä.

- En osaa itse sanoa, en tunne koko yhteisöä, Lemminki sanoo Voiman haastattelussa.

Sosiaalisessa mediassa Ranskalaista kyläkauppaa syytettiin muun muassa rasismista, syrjinnästä ja perustuslain rikkomisesta. Somessa on myös jaeltu kehotuksia antaa yritykselle vain yhden tähden arvosteluja saaduista palvelusta. Lemmingin mukaan se tuntuu täysin kohtuuttomalta.

- Googleen alkoi tippua yhden tähden arvioita, joilla haluttiin heikentää meidän arvostusta ja näkyvyyttä, Lemminki sanoi Voimalle.

Syytökset tuntuivat hyviä asiakasarvioita vuosien ajan keränneestä ja oikeudenmukaisuuden puolesta taistelleesta yrittäjästä kohtuuttomilta.

- Asioista pitäisi käydä keskustelua mikä on oikein ja ihmisten pitäisi itse miettiä omaa käyttäytymistään. En viitsi vastata vihaan vihalla. Tässä yhteiskunnassa on monella ihmisellä niin paha olla tällä hetkellä, että se purkautuu sitten tuolla meidän sosiaalisen median kanavissa, Lemminki pohtii Voimalle.

Moni Ranskalaisen kyläkaupan asiakas on antanut tukensa yrittäjälle. Sunnuntaina liikkeeseen virtasi tavallista enemmän asiakkaita ja myös verkkokaupan puolella on ollut vilkasta. Häirikköjä ei sen sijaan sunnuntaina enää näkynyt.

Vuonna 2013 perustettu Ranskalainen kyläkauppa sijaitsee Vääksyssä, Asikkalassa. Ranskalaisen kyläkaupan yrittäjät on myös valittu Asikkalan vuoden yrittäjiksi 2021. Lemminki on myös aikaisemmin muun muassa puolustanut julkisesti kaltoinkohdeltuja nuoria kesätyöntekijöitä.

Vuoden kyläksi valitussa Vanhassa Vääksyssä hehkutetaan yhteishenkeä ja asiakasennätyksiä – "Kesällä voisi järjestää ainakin pienet bileet"

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut