Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MaRa kantelee maahantuloa koskevasta ilmaantuvuusrajasta oikeuskanslerille – "Suomi ei voi ylläpitää perusteettoman tiukkoja matkustusrajoituksia"

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa kantelee oikeuskanslerille maahantuloa koskevista ilmaantuvuusrajoista. Järjestö katsoo, että tuore linjaus asettaa vapaan maahantulon ilmaantuvuusluvun rajaksi 25 on Suomen oma tautitilanne huomioiden liian kireä eikä se ole tartuntatautilain mukainen.

Hallitus päätti viime viikolla, että niistä maista, joissa viruksen ilmaantuvuusluku on korkeintaan 25, voi saapua Suomeen ilman tartuntatautilaissa säädettyjä matkustusrajoituksia. Näiden maiden listaan lukeutuvat esimerkiksi Indonesia, Intia, Kiina, Uusi-Seelanti ja osia Pohjois-Norjasta.

MaRaa hiertää ilmaantuvuusrajojen epäsuhta Suomen tilanteen kanssa. Päätöstä tehtäessä koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sadallatuhannella asukkaalla oli Suomessa 140.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on katsonut, että Suomen maahantuloa koskeva ilmaantuvuuden raja voidaan asettaa Suomen ilmaantuvuuslukua alhaisemmaksi, mutta epäsuhta ei saisi olla merkittävän suuri. MaRa pitää epäsuhtaa ilmaantuvuuksien 25 ja 140 välillä merkittävän suurena.

Myös esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) esitti maahantulolinjausta tehtäessä ilmaantuvuuden rajaksi 50:tä.

MaRa tekee valituksen matkailualaa edustavien jäsenyritystensä puolesta.

– Matkailualan yritykset, erityisesti ulkomaalaisista asiakkaista riippuvaiset hotellit, ohjelmapalvelualan yritykset sekä kansainväliset kongressit, ovat olleet koko koronan ajan suurissa vaikeuksissa ja vaikeudet jatkuvat edelleen. Kansainvälinen matkailu on käynnistymässä rokotekattavuuden kasvaessa. Suomi ei voi ylläpitää perusteettoman tiukkoja matkustusrajoituksia, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa.

MaRa on kannellut useamman kerran oikeuskanslerille myös alueellisista ravintolarajoituksista, joita se ei ole kokenut välttämättömiksi tai oikeasuhtaisiksi.