Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Demarinuorilta täyslaidallinen eläkeuudistusta ehdottaneelle Kiljuselle: "Kurjistaisi nuorten eläkkeitä"

Demarinuoret arvostelevat kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) ja muiden demarikansanedustajien eläke-ehdotusta, jonka mukaan alle 1 400 euron työeläkkeiden nettomääräiset korotukset voitaisiin rahoittaa eläkerahastojen tuotoilla.

Kansanedustajat myös selvittäisivät, voisiko työeläkkeiden indeksikorotukset sitoa seuraamaan palkkakehitystä nykyistä paremmin.

Demarinuorten mielestä Kiljusen retoriikka rakentuu "harhaanjohtavien väitteiden varaan, jotka asiantuntijat ovat kerta toisensa jälkeen kumonneet".

– Suomalainen eläkejärjestelmä on rakentunut sen varaan, että sukupolvi toisensa jälkeen maksaa maksuja ja saa aikanaan niitä itselleen takaisin. On siksi päivänselvää, että eläkevarojen lisäksi on puhuttava myös eläkevastuista, Demarinuoret toteavat kannanotossaan.

Demarinuoret huomauttavat, että ikääntyvän väestörakenteen ja pienenevien ikäluokkien vuoksi eläkemenot ovat pysyvästi maksutuloja suuremmat.

– Kiljunen toteaa eläkerahastojen kasvaneen 240 miljardiin euroon, mutta jättää samalla mainitsematta, että kolikon toisella puolella vastuut ovat kasvaneet lähes nelinkertaisiksi, kannanotossa todetaan.

Demarinuoret toteavat avoimessa kirjeessään Kiljuselle, että "työeläkkeiden nostaminen nuorten kustannuksella ei ole oikeudenmukaista".

– Kun ylimääräistä rahaa ei ole, kurjistaisi indeksimuutos tavalla tai toisella nuorten eläkkeitä. Samalla suurimmat hyötyjät olisivat he, joille on karttunut eniten työeläkettä. Mikäli edustaja Kiljunen on tähän valmis, olisi rehellisyyden nimissä reilua sanoa se ääneen. Toisin kuin puoluejohto, hän ei ole perääntynyt lähtöasemistaan lainkaan, kannanotossa todetaan.

Demarinuoret eli Sosialidemokraattiset Nuoret ry on yli 110-vuotias poliittinen nuorisojärjestö.