Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Handelsbanken vetäytyy Suomesta ja Tanskasta – Suomen liiketoiminta menee myyntiin

Handelsbanken jättää Suomen liki 40 vuoden jälkeen. Pankki ilmoittaa, että se on osana strategista tarkastelua ja liiketoiminnan kehittämistä päättänyt, että vetäytyy Suomesta ja käynnistää prosessin Suomen liiketoimintojen myymiseksi.

Handelsbanken on toiminut Suomessa vuodesta 1985. Sillä on Suomessa 27 konttoria, varainhoitopalveluja ja investointipankki. Se työllistää Suomessa yhteensä noin 600 henkilöä. Sen markkinaosuus on ollut Suomessa pieni, lainoissa viisi prosenttia ja talletuksissa kolme.

Pankin liiketoiminta jatkuu Suomessa toistaiseksi ilman muutoksia.

– Asiakaspalvelumme ja uusasiakasmyyntimme jatkuvat ennallaan, eikä nyt käynnistyvä liiketoimintojen myynti vaikuta asiakkaisiimme. Jatkamme liiketoimintaamme normaalisti. Huolehdimme asiantuntevasta palvelusta ja erinomaisesta saavutettavuudesta koko prosessin ajan, sanoo Handelsbankenin Suomen maajohtaja Hanne Katrama tiedotteessa.

Handelsbanken ilmoitti samalla jättävänsä myös Tanskan.

– Huolimatta pitkästä läsnäolosta näillä markkinoilla, on pankin markkina-asema edelleen pieni. Mahdollisuudet kasvattaa tarjontaa ilman merkittäviä investointeja arvioidaan pieniksi, pankki kirjoittaa osavuosikatsauksessaan .

Koko Handelsbankenin liikevaihdosta Suomi ja Tanska ovat tämän vuoden alusta tuottaneet kymmenen prosenttia, mutta kustannusosuus nousi 13 prosenttiin.

Henkilöstö luotti tulevaisuuteen

Handelsbankenin pääluottamushenkilö Kati Ahl kertoo olevansa hyvin pettynyt pankin ratkaisusta.

– Pankin ja asiakkaan suhde on yhä erityinen ja perustuu pankkitoimihenkilöiden vahvaan sitoutumiseen asiakkaisiinsa, sanoo Ahl Ammattiliitto Pron tiedotteessa.

Handelsbankenissa tämä suhde on ollut Ahlin mukaan laajaan konttoriverkostoon ja henkilökohtaiseen palveluun perustuva ja poikkeuksellisen vahva.

Ammattiliitto Pron finanssisektorin johtaja Antti Hakala vaatii pankkia kantamaan erityistä huolta henkilöstöstään.

Ahlin mukaan työntekijöiden tulevaisuudenusko oli vahva, koska työnantaja oli viime vuosina panostanut sekä pankin strategian uudistamiseen että toiminnallisiin uudistuksiin.

Olosuhteet muuttuivat

Handelsbanken toteaa tiedotteessaan, että pankkitoiminnan edellytykset eri alueilla ovat muuttuneet merkittävästi niistä ajoista, kun Handelsbanken lähti laajentumaan kansainvälisesti. Lisääntyvä sääntely vaikeuttaa synergiahyötyjen löytämistä ja edellyttää pankeilta sekä keskushallintoa että maakohtaista infrastruktuuria.

– Myös asiakkaat haluavat yhä nopeammin kehittyviä digitaalisia palveluja, jotka soveltuvat paikallisiin olosuhteisiin. Globaalit ratkaisut eivät enää tuo asiakkaille samaa lisäarvoa kuin aikaisemmin, Handelsbanken toteaa.

Handelsbanken julkisti tiistaina myös Suomen liiketoiminnan osavuosikatsauksen. Se kertoo kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen yhteenlasketun liiketuloksen parantuneen yli 20 prosenttia edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna ja yltäneen liki 63 miljoonaan euroon.

Handelsbanken toimii myös kotikentällään Ruotsissa sekä Norjassa, Hollannissa ja Britanniassa. Pankki perustettiin Tukholmassa vuonna 1871 ja sen osake on vanhin Tukholman pörssiin listattu arvopaperi.