Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Taksikuski Seppo, 73, kummastelee helsinkiläisten ajotapoja – ”Ratin takana syödään hampurilaista ja vedellään silmiin maskaraa..."

Autoilu: Veteraaniautoilijan mukaan helsinkiläinen ei osaa ennakoida liikenteessä.

Vuosikymmeniä Helsingin katuja pitkin ammatikseen ajanut Seppo Lehti on huolissaan muun muassa kuljettajien huolettomasta kännykänkäytöstä. Jari Pietiläinen
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Helsingin Uutiset

Haagalainen ammattiautoilija Seppo Lehti, 73, tuntee Helsingin liikenteen pullonkaulat paremmin kuin hyvin.

Hän on suorittanut liikenneopettajan tutkinnon jo vuonna 1973, mutta ajanut lisäksi vuosikymmeniä myös taksia ja ambulanssia.

Yksi helsinkiläisiä autoilijoita urakalla ärsyttävistä ongelmista ovat pääkaupungin alituiset katutyöt.

– Ongelma katutöiden osalta on se, että niitä ei osata aikatauluttaa oikein, Lehti kertoo omana arvionaan.

– Monta kertaa on tilanne, että asfaltti revitään auki kesäkuussa, mutta heinäkuussa onkin sitten keltaliivisten kesäloma ja työmaalla ei ole ketään. Ja jos on, siellä kaivetaan nenää.

– Tietöistä päättävien pitäisi istua paljon enemmän saman pöydän ääreen ja kertoa toinen toisilleen, mitä katutöitä Helsingissä milloinkin tehdään. Se säästäisi kaikkien hermoja.

Ei ihme, että kolareita sattuu, kun touhutaan kaikkea muuta.

Rakennusmestari kritisoi aiemmin Helsingin pitkään venyviä katutöitä ja niiden aiheuttamia haittoja (HU 16.–17.10.) ja totesi, että jos talojen rakentaminen kestäisi yhtä kauan, ne eivät valmistuisi koskaan.

"Työmailla ei tapahdu kuukausiin mitään" – Useita esimerkkejä listaavan rakennusmestarin mielestä Helsingin tapa tehdä katutöitä on käsittämätön, näin vastaa kaupunki

Lehti toteaa , että tietöiden aiheuttamat ruuhkat ovat helposti jopa kilometrien mittaisia.

– Ei ruuhkiin ole pakko jäädä istumaan, jos vain osaa ennakoida ne. Jos on tiedossa, että jollakin katuosuudella liikenne seisoo, pitää hyvissä ajoin valita vaihtoehtoinen reitti, eikä jonottaa jääräpäisesti tutulla kadulla. Siinä ne ruuhkat syntyvät.

Taksiasiakkaat eivät aina ymmärrä, miksi kuljettaja ajaa kiertotietä.

– Voi kuulua valitusta siitä, että voi voi, nyt ajetaan pitempää reittiä kuin tavallisesti. Onhan se totta, mutta ei ole järkeä jäädä seisomaan ruuhkaan monta kertaa pitemmäksi ajaksi. Siinä se vasta taksimittari raksuttaakin, Lehti korostaa.

Hänen mukaansa liikenteen ennakointi on jäänyt monelta autoilijalta oppimatta.

Liikenneopettajan ominaisuudessa Lehti kritisoi helsinkiläisten tapaa olla keskittymättä liikenteeseen kunnolla.

– Siellä istuu mimmejä vetämässä ajon aikana maskaraa ripsiinsä, ja jätkät ajavat samalla suurin piirtein partaansa.

– Ja kaikilla on vielä kännyköissä Facebook-päivitykset menossa. Ei ole ihme, että kolareita sattuu, kun touhutaan kaikkea muuta. Hampurilaistakin olen nähnyt ratin takana syötävän, Lehti hymähtää.

Pimeän syksyn tullen pyöräilijät ja jalankulkijat mustine vaatteineen muuttuvat liikenteessä lähes näkymättömiksi.

– Valot jokaiselle päälle! Jos ei muuta, niin punainen kissansilmä vaikka poninhäntään kiinni. Johan alkaa kulkija näkyä, Lehti suunnittelee aamuöisellä huoltoasemalla.

Loppuuko kiroilu Mannerheimintiellä tähän? Ruuhkaan tulee iso helpotus maanantaina – näissä paikoissa katutyöt laitetaan jäihin

Helsingin ratikkaverkosto laajenee hurjalla vauhdilla – Marjatta, 82, odottaa ensi vuonna valmistuvaa yhteyttä kuumeisesti: "Pääsen ovelta ovelle"

Ruuhkautuneen Mannerheimintien "shikaani" poistetaan huomenna – "Kohta on erittäin hankala"

"On haukuttu puusilmäksi" – Lakkautetulta pysäkiltä näytetään kuskille keskisormea: HSL muutti suosittua bussilinjaa ja moni ärsyyntyi

"Olin kaukonäköisempi kuin olisin toivonutkaan" – vihreiden mielestä keskustatunnelin voi haudata lopullisesti, kokoomus tekisi laskelmat, eikä "torppaisi ideologisista syistä"

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut