Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liberia-oikeudenkäynti jatkuu taas Tampereella – käsittely kestää ainakin joulukuulle asti

Liberia-sotarikosoikeudenkäynti jatkui tiistaina Tampereella toisen Länsi-Afrikassa istutun osuuden jälkeen.

Oikeudenkäynti alkoi Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkuvuodesta. Tampereen istuntopäivien lisäksi käräjäoikeus on käynyt kaksi kertaa Länsi-Afrikassa kuulemassa todistajia sekä vierailemassa väitettyjen rikosten tekopaikoilla.

Vielä ei ole tiedossa, milloin oikeudenkäynti päättyy. Tässä vaiheessa jutulle on sovittu istuntopäiviä Pirkanmaan käräjäoikeudessa joulukuulle asti ja voi olla, että niitä tulee vielä lisää. Jutun laajuuden takia on myös odotettavissa, että käsittelyn jälkeen tuomion kirjoittaminen vie aikaa.

Sierra Leonessa syntynyttä ja Suomessa yli kymmenen vuotta asunutta Gibril Massaquoita, 51, syytetään muun muassa murhista, törkeistä raiskauksista ja törkeästä sodankäyntirikoksesta Sierra Leonen naapurimaan Liberian sisällissodassa vuosina 1999–2003. Hän on kiistänyt kaikki syytteet.

Massaquoi on istunut tutkintavankeudessa viime vuoden maaliskuusta. Hänen asianajajansa Kaarle Gummerus kertoi STT:lle, ettei puolustus ole hakenut muutosta tilanteeseen.

– Olemme päättäneet, että katsomme nyt tämän prosessin loppuun, Gummerus sanoi.

Todisti entisiä aseveljiään vastaan ja pääsi Suomeen

Naapurimaissa Sierra Leonessa ja Liberiassa käytiin veriset sisällissodat 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Massaquoi oli korkeassa ja vaikutusvaltaisessa asemassa sierraleonelaisessa Revolutionary United Front (RUF) -kapinallisryhmässä, joka taisteli kotimaansa lisäksi Liberiassa presidentti Charles Taylorin tukena.

Vuosien varrella Massaquoin välit RUF:n johtoon kuitenkin viilenivät, ja vuonna 2002 Sierra Leonen sisällissodan päätyttyä hän lupautui todistamaan RUF:ää vastaan sodan julmuuksia selvitelleessä erityistuomioistuimessa. Sen myötä hän pääsi todistajansuojeluun ja myöhemmin muuttamaan Suomeen Suomen ja erityistuomioistuimen välisen valtiosopimuksen nojalla.

Suomessa nostetut syytteet koskevat rikoksia, joihin Massaquoin syytetään syyllistyneen Liberian puolella RUF:n riveissä. Rikoksia epäillään tapahtuneen eri alueilla Liberiassa. Pääkaupungissa Monroviassa häntä syytetään muun muassa lukuisten siviilien surmaamisesta.

Puolustus taasen sanoo, että Massaquoi oli väitettyjen rikosten aikaan RUF:n puhemies rauhanneuvotteluissa eikä edes käynyt Liberiassa enää kesäkuun 2001 jälkeen.