Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Saksan talouskone hidastuu – kapeikot painavat kasvuennustetta

Altmaier ennakoi, että kasvu lähtee ensi vuonna yli neljän prosentin nousuun. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Maailmantalouden pullonkaulat ja tuotantokapeikot ovat pakottaneet Saksan hallituksen laskemaan kuluvan vuoden kasvuennustettaan. Talousministeri Peter Altmaierin julkistaman uuden ennusteen mukaan kasvu jää tänä vuonna 2,6 prosenttiin. Kevään arvio oli 3,5 prosenttia.

Altmaierin mukaan Saksan talouskasvu on silti edelleen Euroopan nopeimpien joukossa. Kasvua hidastavat pula monista raaka-aineista sekä energian kallistuminen.

Myös Saksan johtavat ennustelaitokset ovat laskeneet arviotaan kuluvan vuoden kasvusta 2,4 prosenttiin aiemmasta 3,7 prosentista. Pullonkaulojen uskotaan helpottavan selvästi ensi vuoden puolella. DIW, Ifo, IfW, IWH ja RW ennustavat ensi vuodelle peräti 4,8 prosentin kasvua.

Myös Altmaier ennakoi, että kasvu lähtee ensi vuonna uuteen yli neljän prosentin nousuun.

Saksan taloudessa on ollut erityisen paljon harmia komponenttipulasta, joka on hidastanut autoteollisuuden tuotantoa.

Keinot kasvun vauhdittamiseksi nousevat esille hallitusneuvotteluissa, joissa sosiaalidemokraatit, vihreät ja liberaalipuolue FDP hakevat yhteisymmärrystä hallitusyhteistyöstä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut