Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KRP kertoo edenneensä merkittävästi Vastaamon tietomurron tutkinnassa, "kiinnostava tutkintalinja" Euroopan ulkopuolella

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo edistyneensä merkittävästi Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron tutkinnassa. KRP:n mukaan tutkinnassa on vahvistunut "kiinnostava tutkintalinja", joka suuntautuu Euroopan ulkopuolelle.

KRP ei kerro tarkemmin, mihin maahan tai maihin tutkintalinja suuntautuu. Myös mahdollisten epäiltyjen määrää on sen mukaan liian varhaista kommentoida.

Tutkinnanjohtaja Marko Leposen mukaan tutkinnassa on vaihdettu tietoa "5–10 maan kanssa". Hän korostaa, että ulkomaille suuntautuva tutkintalinja ei tarkoita, että suomalaisen epäillyn tai epäiltyjen mahdollisuus olisi suljettu pois.

– Kyse on siitä, että jälkemme johtavat tekovälineen tai -paikan suhteen ulkomaille. Se ei poissulje suomalaista tai suomenkielistä tekijää. Tai sitten osa voi olla suomea puhuvia tai henkilöitä, jotka ovat toisten puolesta kirjoittaneet suomenkielistä tekstiä. Kaikki nämä asiat ovat edelleen auki, Leponen kertoo.

Osa Vastaamon asiakkaista sai tietomurron jälkeen suomenkielisen kiristysviestin. Kielentutkijat ovat tosin aiemmin arvioineet STT:lle, että se saattoi olla käännös.

Aineiston kokoluokka kymmeniä miljoonia sivuja

Vastaamo oli yksi Suomen suurimmista psykoterapiapalvelujen tarjoajista. Viime vuoden lokakuussa se kertoi joutuneensa tietomurron ja kiristyksen kohteeksi. Tietomurrossa vietyjä, arkaluontoisia asiakastietoja on julkaistu netissä.

KRP tutkii asiassa törkeää tietomurtoa, törkeää kiristystä ja törkeää yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä. Nettirikollisuuden globaali luonne ja tutkittavana olevan aineiston laajuus ovat tuoneet tutkinnalle isoja haasteita.

– Netissä on helppoa esiintyä anonyymisti tai toisena henkilönä. Lisäksi yksi ihminen voi esiintyä useana henkilönä tai useampi ihminen yhtenä henkilönä. Aineiston kokoluokkaa voisi kuvailla niin, että puhutaan useista kymmenistä miljoonista molemminpuolisista A4-sivuista täyteen kirjoitettuna, Leponen sanoo.

Hän uskoo edelleen, että tietomurto on selvitettävissä.

– Olemme yhä sitä mieltä, että olemme jäljillä ja jossain vaiheessa tekijä tai tekijät jäävät kiinni. Onko se sitten ensi viikolla vai vasta vuoden päästä, sitä on vaikea arvioida.

Myös esitutkinta Vastaamon työntekijöistä jatkuu

Poliisi on selvittänyt myös sitä, onko tietomurrossa vietyjä Vastaamon asiakkaiden henkilötietoja käytetty esimerkiksi identiteettivarkauksiin tai petoksiin. KRP:n mukaan laajamittaista hyväksikäyttöä ei ole toistaiseksi havaittu.

– Mahdollisia tapauksia on muutamia kymmeniä. Sanomme mahdollisia, koska on tapauksia, joissa henkilötiedot ovat voineet mennä muutenkin, esimerkiksi kun on hukattu passi tai henkilökortti. Mutta tietty kun tiedot ovat kerran menneet nettiin, ne ovat siellä pysyvästi ja on mahdollista ja todennäköistäkin, että niitä voidaan käyttää hyväksi hyvinkin pitkällä aikavälillä. KRP:n rikosylikomisario Tero Muurman kertoo.

KRP ei ole ottanut kantaa siihen, miksi juuri Vastaamo valikoitui tietomurron kohteeksi.

– Motiiveja selvitetään varmaankin siinä vaiheessa tarkemmin, kun meillä on epäilty tai epäillyt kuultavana. Yleisesti on tiedossa, että henkilötiedot ovat tietoverkkorikollisten näkökulmasta äärimmäisen kiinnostavia ja arvokkaita ja niitä pyritään hankkimaan kaikin keinoin, Leponen sanoi.

KRP:llä on käynnissä myös toinen esitutkinta Vastaamon työntekijöistä. Siinä selvitetään, onko joku törkeästä huolimattomuudesta tai tahallisuudesta tehnyt jotain sellaista, joka on mahdollistanut Vastaamon tietokannan anastamisen.

Noin 22 000 ihmistä tehnyt rikosilmoituksen

KRP:n mukaan tähän mennessä noin 22 000 ihmistä on tehnyt rikosilmoituksen tietomurtoon liittyen. Lisäksi KRP arvioi, että on vielä noin 10 000 ihmistä, jotka eivät sitä tehneet. Syitä voi olla monia: osa uhreista ei ehkä edes tiedä arkaluontoisten tietojensa levinneen nettiin. Toiset eivät erinäisistä syistä halua lähteä mukaan rikosprosessiin.

Rikosilmoituksen tehneiden osalta kuuleminen on alkamassa. Koska heitä on niin paljon, kuuleminen toteutetaan pääosin netissä lomakkeella, joka löytyy poliisin sähköisestä asiointipalvelusta. Asiointipalveluun pääsee poliisi.fi-sivujen kautta ja siellä lausuman voi antaa tammikuun loppuun saakka.

KRP korostaa, että tietoturvasyistä poliisi ei lähetä henkilökohtaisia kutsuja tai linkkiä kuulustelulomakkeelle. Jos asianomistaja vastaanottaa poliisin nimissä lähetetyn viestin tai linkin, se ei ole aito, eikä viestissä olevaa linkkiä pidä avata.

Lepola painottaa, että rikosilmoitus kannattaa tehdä ja nettilomake täyttää, koska vain siten pysyy mukana rikosprosessissa ja saa mahdollisuuden esittää vaatimuksensa asiassa.

– Sähköinen lausuma on pyritty rakentamaan niin, että sen täyttäminen ja sitä kautta kuulluksi tuleminen on mahdollisimman vaivatonta asianomistajille. Lomake sijaitsee poliisin omalla alustalla, jossa on huolehdittu tietoturvasta ja lomakkeen täyttäminen on turvallista, Leponen sanoo.

Poliisin sivuilla on tarkempia ohjeita tietomurron uhreille sekä opasvideo lomakkeen täyttämiseen. Apua ja neuvoja saa myös Rikosuhripäivystyksestä .