Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ranskan ja Australian johtajat keskustelivat ensimmäistä kertaa sukellusvenekiistan jälkeen

Ranskaa kismitti myös sivuun jääminen Australian, Yhdysvaltojen ja Britannian solmimasta Aukus-puolustusliittoumasta. Kuvassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Australian pääministeri Scott Morrison keskustelivat torstaina puhelimitse ensimmäistä kertaa sitten viime kuussa roihahtaneen sukellusvenekiistan.

– Kauppojen peruuttaminen rikkoi luottamuksellisen suhteen kahden maan välillä. Nyt on Australian vuoro tehdä jotain konkreettista sen eteen, että suhteet palaavat taas ennalleen, sanottiin Macronin kanslian julkaisemassa tiedotteessa.

Maiden välit tulehtuivat syyskuussa sen jälkeen, kun Australia perui rahakkaan sukellusvenekaupan Ranskan kanssa ja päätti sen sijaan rakentaa ydinsukellusvenettä Yhdysvaltain avustuksella. Ranska veti tuolloin suurlähettiläänsä pois Australiasta, mutta lokakuun alussa suurlähettilään kerrottiin palaavan takaisin.

Ranskaa kismitti myös sivuun jääminen Australian, Yhdysvaltojen ja Britannian solmimasta Aukus-puolustusliittoumasta.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut